Kayseri Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyeleri Okan Özocak ve eşi Gonca Kamacı Özocak, Türkiye'de ilk kez bir rattusa (sıçan) kontrollü kalp krizi geçirterek kalp yaması gerçekleştirdi. İlk sonuçlar gelecek adına umut verdi.
Çift, kalp yaması uygulanan sıçanı 28 gün yaşatmayı başardı.
Türk bilim insanlarından büyük başarı: Kalp krizi hasarını yamayla kapattılar | Video
Kalp krizine bağlı gelişen kalp hasarını iyileştiren tedavi yönteminde önemli bir mihenk taşı olan bu zor deneyi başarıyla gerçekleştiren Özocak çifti, Türkiye'yi hayvanlar üzerinde kalp deneyi yapabilen dünyadaki sayılı ülkeler arasına soktu.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Okan Özocak, Veteriner Fakültesi Laboratuvar Hayvanları Bilimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan eşi Dr. Gonca Kamacı Özocak ile birlikte, biyomedikal mühendisleri tarafından tasarlanan kalbi iyileştirme özelliği olan kalp yamasını laboratuvar ortamında sıçanlar üzerinde denedi. Kalp krizine bağlı kalp hasarının iyileştirilmesini hedefleyen kalp yaması deneyi, Erciyes Üniversitesi laboratuvarlarında 6 ay sürdü.
TÜRKİYE'DE İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türk tıp tarihine geçecek olan deney hakkında SABAH'a konuşan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Dr. Okan Özocak, yapılan deneyin Türkiye için bir ilk olduğunu söyledi. Ortadoğu ve Balkanlarda bu deneyin bugüne kadar yapılamadığını belirten Dr. Okan Özocak; "Bu çalışmada biyomedikal mühendisleri tarafından kalp krizi sonrası kalpte meydana gelen hasarı iyileştirmeyi sağlayabileceği düşünülen bir kalp yamasının canlı da fonksiyon gösterip göstermeyeceği araştırılmıştır. Bu amaçla biz sıçanların kalbinde kontrollü kalp krizi oluşturarak kalp krizi sonrası hasar gören bölgeye kalp yamasını naklettik. Yamayı tasarlayan ekip bizden önce ülke genelini araştırmışlar ve bu deneyi yapabilecek kimseyi bulamamışlar. Biz de deneye başlamadan önce bu konularla daha önceden ilgilenen meslektaşlarımıza danıştığımızda bu deneyin yapılabilmesinin imkansıza yakın olduğunu belirtiler. Biz imkansız diye tabir edilecek düzeydeki bu zor deneyi başta eşim ve ekip arkadaşlarımızla birlikte başarıyla gerçekleştirdik."
SIÇANA KONTROLLÜ KALP KRİZİ GEÇİRTTİK
Türkiye'nin Laboratuvar Hayvanları Biliminde ilk doktoralı Öğretim Üyesi olan Dr. Gonca Kamacı Özocak, eşiyle birlikte 6 ay boyunca deneyin başarılı geçmesi için gece gündüz makaleler okuduklarını belirterek; "Bizi bu deneyde başarıya götüren etmenlerin başında benim laboratuvar hayvanları konusundaki tecrübelerimin yanı sıra eşimin kalp cerrahisi konusundaki tecrübelerini birleştirmemiz yatıyor. Biz bu deneye üniversitede çalıştığımız gibi evde de çalıştık. Üst düzey hayvan deneyleri her ülkede yapılabilen bir şey değil. Biz deney hayvanımız olan sıçanlara kontrollü kalp krizi geçirttik. Daha sonra kalbin üzerinde hasar alan bölgeye kalp yamasını diktik. Deneyin başarılı olabilmesi için sıçanların 28 gün yaşaması gerekiyordu. Hayvanlarımızı 28 gün yaşatabildik ve deneyimiz başarıyla sonuçlandı. Sıçan kalbinde yapılan incelemelerden de olumlu sonuçlar gelmeye başladı" dedi.
ALMAN ÜNİVERSİTESİ'NDEN BİRLİKTE ÇALIŞALIM TEKLİFİ
Gerçekleştirilen deneyin ardından, akademik bir toplantı için Almanya'ya gittiğini belirten Dr. Gonca Kamacı Özocak; "Almanya'nın en eski üniversitesi ve Avrupa'nın önde gelen araştırma kurumlarından biri olan Heidelberg Üniversitesi'ne gittiğimde oradaki meslektaşlarıma gerçekleştirdiğimiz deneyimizi anlattım. Kendileri hayrete düşerek bana "Biz de bu deneyi yapmaya çalıştık ama sıçanları yaşatmayı başaramadık. Siz nasıl yaptınız. Belki de birlikte çalışmalıyız' dediler. Almanya'nın en ünlü ve prestijli üniversitesinde dahi bu deney hala başarıya ulaşamamışken, biz kısıtlı imkanlarımızla bunu Erciyes Üniversitesi'nde başardık" diye konuştu.
TÜRKİYE'YE LİG ATLATAN DENEY
Kalp yaması deneyinin havanlar üzerinde tamamlanmasının ardından sonraki aşamalarda insanlar üzerinde deneneceğini belirten Dr. Okan Özocak, insanlar üzerinde kullanılacak tedavi ve nakiller ilk olarak hayvanlar üzerinde deneylenir. Bir tedavinin insanlar üzerinde uygulanması yıllar alabilir. Bu sürecin en önemli mihenk taşlarından biri ise hayvan deneyleridir. Türkiye'de ilk kez bir sıçana kalp yaması nakli yaptık. Bunu orta doğu ve balkanlarda yapabilen bir ülke yok. Avrupa'da ise birkaç ülke ve merkezde yapılabiliyor. Bu deney ülkemize lig atlattı" dedi.