Araştırmalarda uzun yaşam süresiyle Türkiye'de ilk sırada yer alan Tunceli'de aile hekimliklerine kayıtlı 83 bin 361 vatandaş bulunuyor. 65 yaş üstü 14 bin 540 vatandaşın bulunduğu kentte bu oran nüfusun yüzde 17.4'üne tekabül ediyor. Kentte 80 yaş üzeri vatandaş sayısı 3 bin 538 iken bu oran da nüfusun yüzde 4.1'ine denk düşüyor. Kent sakinlerinin bir bölümü uzun yaşamanın sırrını temiz havaya bağlarken büyük bölümü de organik gıdalardan oluşan beslenme alışkanlıklarının bunda son derece önemli olduğunu dile getirdi.

KEMİK ÖLÇÜMÜ 107 ÇIKTI
Tunceli merkez İnönü Mahallesi'nde yaşayan ve kemik ölçüm sonuçlarına göre 107 yaşında olan Cemile Çakır'ın kızı Gülizar Çakır, annesinin uzun yaşamasının doğal beslenmede olduğunu söyledi. Annesinin ufak tefek şeyler dışında herhangi bir sağlık sorunu olmadığına dikkat çeken Çakır, "Annem kemik ölçümünde 107 yaşında çıktı. Bunun sırrı yağ, çökele, gulik, zembul yani doğal beslenme. Biz köyde yaşıyorduk, köyümüzde her şey organikti. Bir şey satın almıyorduk. Her şeyi kendimiz ekip biçiyorduk. Köyümüz çok güzeldi. Keşke köyümüzde olsaydık. Şu anda merkezdeyiz ve anneme yine yağ, çökelek, peynir gibi doğal ürünlerle besliyorum. Dışarıdan bir şey alıp vermiyorum" dedi.

TEMİZ HAVA, DOĞAL YAŞAM
Kent merkezinde organik ürünler satan 60 yaşındaki esnaf Ahmet Çakar, kentin temiz havası ile ürünlerin doğal oluşunun uzun yaşam süresinde etkili olduğunu düşünenlerden. Çakar, "Tarımsal ilaçlamanın yapılmaması, sanayinin olmaması bunlar da uzun yaşamda önemli. Doğamız kirlenmemiş. Yoksa insanlarımız burada daha da stresli" diye konuştu. 72 yaşındaki Ali Ekber Büyüktaş, temiz hava doğal ürünlerin yanı sıra ata tohumlarının yaşatılmasının da uzun yaşamda önemli olduğunu belirterek, "Benim birinci tercihim çökelektir. Ev yoğurdudur. Köyden haftalık süt ve ayran alıyorum" şeklinde konuştu.

GLUTENSİZ ETMEK TÜKETİMİ
Uzun yaşam sırrının yaşam tarzı ile yiyip içilen şeylere bağlayan 62 yaşındaki Saniye İldeniz ise; "Bizim buralarda genelde doğal şeylere önem veriliyor. Havası temiz. En büyük özelliği hayvansal gıdaların taze olması. Bitkilerden çok faydalanıyoruz. Özellikle doğadan çok besleniyoruz. Şu anda bizim yaptığımız ekmek ata tohumu. Bunda yüzde 90 gluten yok. Çok kıymetli. Kemik, kasık ağrılarına iyi geliyor. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara yediriyoruz ki ileriki yaşlarda kemik rahatsızlığı yaşamasınlar. Yine metabolizmada önemli rol oynayan bir buğday bu ve bizim ata tohumumuz" ifadelerini kullandı.