Kendilerine, "Sarayburnu Fatihleri" adını veren bir grup yüzücü, dünyanın en büyük şehirleri arasında yer alan nüfusu itibariyle birçok ülkeden de büyük olan İstanbul'da kalabalıktan uzaklaşmak hem de iş hayatının stresini atmak amacıyla Üsküdar'dan Avrupa yakasına yüzerek işe gidiyor. Haftanın bazı günleri hava koşullarının uygun olmasıyla Üsküdar sahilinde bir araya gelen yüzücüler, yanlarında getirdikleri yüzme kıyafetlerini giyerek hazırlık yaptı.
ERKEN SAATLERDE BOĞAZI YÜZEREK GEÇİYORLAR
Su geçirmez çantalarına eşyalarını koyan aralarında matbaa ustası, iş insanı, mühendis, öğretim üyesi, baklava ustası gibi çok farklı mesleklerden insanların bulunduğu yüzücüler birlikte denize atladı. Denizdeki dalga durumuna göre 15 ile 20 dakika arasında Üsküdar'dan Fatih Saraynurnu'na ulaşabilen yüzücüler, yüzerek işe gitmekle hem spor yapıyor hem de iş hayatının stresini üzerlerinden atıyor. İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçerken olası riskleri en aza indirmeye çalışan yüzücüler, gemi trafiğini de dikkate alarak denizin en sakin olduğu sabahın erken saatlerini tercih ediyor.
15 DAKİKADA KARŞIYA GEÇTİLER
Boğazı yüzerek işe giden yüzücülerden iş insanı Cengizhan Şahin, "Çok kez boğazdan karşıya geçtik. Boğaz karanlık, akıntı çok her seferinde bir tedirginlik oluyor. Zamanla tecrübe edindik. Bugün su çok akıntılı 15 dakikada karşıya geçebiliriz" dedi.
YÜZEREK İŞLERİMNE GİDİYORLAR
15 yıldır yüzdüğünü söyleyen baklava ustası olan Mehmet Seçkin, "İş yerim karşıda ben de haftada 3-4 defa yüzerek karşıya geçiyorum. Boğazdan yüzerek karşıya geçmek benim için güzel bir şey. Karşıya geçiş süremizi dörde bölüyoruz. İlk 5 dakikada kontrollü çıkış ikinci 5 dakikada hızla hedefe doğru yüzme üçüncü 5 dakikada çevremizin kontrolü dördüncü 5 dakikada ise keyif yaparak suda Sarayburnu'nu seyrederek kıyıya ulaşıyoruz. Ben 15 yıldır yüzüyorum" diye konuştu.
DENİZ ONLAR İÇİN DİNLENME ALANI
Grupta yer alan yüzücülerden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Sinan Yardım, "Ben 10 yıldır İstanbul Boğazı'nda yüzüyorum. Çocukluğumdan buyana su içindeyim. Ancak disiplinli ve lisanslı bir şekilde 10 yıldır yüzüyorum. 10 yıldır da değişik vesilelerle boğazı geçiyorum. Boğazdan geçerken navigasyona, gemi trafiğine bakıyoruz. Boğazdaki seyri sefere bakmadan bu iş gözü kapalı olmaz. Denizin şakası olmaz. Bazen geliyoruz ve bugün olmaz deyip geri dönüyoruz. Uygun şartlar varsa yüzüyoruz. Şuana kadar hiç pişmanlık duymadım her geldiğimde iyi ki gelmişim dedim. Denizde stresimizi atıyoruz. Boğaz bizim evimizdir. Deniz, bizim için teneffüs alanı dinlenme alanıdır. Denizden aynı zamanda korkarız bu bizi tedbirli olmaya götürür" dedi.
GRUBUN LİDERLİ 66 DEFA BOĞAZI GEÇTİ
Yüzücü gruba liderlik eden şimdiye kadar 65 defa İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçen Yüksel Sönmez, "65 defa boğazı yüzerek geçtim bugün 66 olacak. Ben 2010 yılında ilk defa boğazı geçtim. Sabah erken saatlerde denize giriyoruz. Erken saatlerde denize girince deniz sakin oluyor. Deniz bize heyecan vermeye başlayınca mesafeyi uzattık. Boğazdan karşıya geçmek oldukça risklidir. Biz bütün önlemlerimizi alarak bu riski minimize ediyoruz. Körü körüne bu işi yapmıyoruz. Boğazı geçmek bizi mutlu ediyor. Spor insanı birleştiriyor. Sinan hocamız mühendis, ben matbaa işçisiyim. Aramızda mali müşavir var, avukat var. Profesör var. Baklava ustamız var. Denizde beynimizi boşaltıyoruz. Ben, bel fıtığım vardı. Doktor tavsiyesiyle havuza başladım. Yüzmeye başlayınca da çok değerli arkadaşlarla tanıştım" diye konuştu.