Tiroid göz hastalığı, hipertiroidi veya graves hastalığı ile ilişkili vucudun savunma mekanizma sistemi ile ilgili bir durum olduğunu kaydeden Op. Dr. Harika Çevikel 'Tiroid göz hastalığı da tiroid ile ilişkili oftalmopati olarak da bilinir. En önemli risk faktörü hipertiroidi varlığıdır. Diğer risk faktörleri arasında ileri yaş, cinsiyet (kadınlarda daha yaygın), sigara kullanımı olarak sayılabilir.
Herhangi bir sistemik tiroid hastalığı tespit edilmeden öncede bazı hastalarda tiroid göz hastalığı ortaya çıkabilir. Tiroid göz hastalığı en sık görülen belirtileri şunlardır: Gözlerde kuruluk ve tahriş olmuş hissi, göz kapağında şişlik ve geri çekilmesi, çift görme, görme kaybı, dengesiz görüş olarak sayılabilir' dedi.
Tiroid göz hastalığı tedavisi genellikle bir göz doktoru ve bir endokrinoloji hekimi içermesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Çevikel 'Tiroid göz hastalığında iki faz vardır. İlk aşama sırasında belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve 36 ay kadar sürebilir. Bu süreden sonra gözdeki belirtileri genellikle aynı şekilde seyreder. Tedavinin fark edilmesinden sonraki bu ilk aşamasında, hastalığın seyrini izlemek ve çift görmenin engellenmesi ve görmenin korunması gibi temel hipertiroidi tedavisi yapılarak geçirilir. İkinci aşaması kalıcı değişiklikleri düzeltme tedavisi ile ilgilidir. Çift görme ilk aşamasından sonra devam ediyorsa, bu da cerrahi ile düzeltilebilir. Hastaların çoğunda sadece destekleyici tedavi gerektirir. Çoğu hastada görmeyi tehdit edici komplikasyonlar ortaya çıkmaz. Hastalığın 18-36 ayına kadar hastaların üçte ikisi tedaviye olumlu yanıt veren bir seyir gösterir. Ancak, nadir fakat ciddi bir komplikasyonların engellenmesi ve görme kaybının önlenmesi için hastaların düzenli takip edilmesi gerekmektedir' diye konuştu.