Tiroid bezi çeşitli nedenlerden dolayı normalden fazla (hipertiroidi) ya da az (hipotiroidi) çalışabilir. Bu işleyiş bozuklukları birçok sağlık sorununa yol açar. Bu hastalıkların belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve günlük yaşam kalitesini etkileyebilir. Tiroid testi için hangi bölüme gidilir, hangi doktora gidilir gibi konular tiroid sorunları için hangi bölüme başvurulması gerektiği, tiroid testlerinin nerede yapılacağı ve tiroid hastalıkları hakkında detaylı bilgi edinmek için önemlidir.
Tiroid ile ilgili sağlık sorunlarının teşhis ve tedavisi için endokrinoloji bölümüne başvurulması gerekir. Endokrinoloji, hormon bezleri ve hormonların işleyişiyle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisini yapan tıp dalıdır. Tiroid bezi de bir hormon bezi olduğundan, bu organın hastalıklarıyla ilgilenen uzmanlar endokrinoloji uzmanlarıdır.
Bazı durumlarda tiroid sorunları için aile hekimine başvurmak da mümkündür. Aile hekimi, hastanın genel sağlık durumunu değerlendirip, tiroid fonksiyon testlerini isteyebilir. Ancak ileri tetkik veya tiroid hastalığının kesin tanısı ve tedavi süreci için endokrinoloji bölümüne sevk edilmeniz gerekebilir. Aile hekiminiz, belirtilerinize göre sizi doğru bölüme yönlendirecektir.
Endokrinoloji uzmanları, tiroid bezi bozuklukları dahil olmak üzere diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları, hipofiz bezi sorunları ve diğer hormon bozukluklarının tedavisinde uzmandır. Eğer tiroid bezinizde işlev bozukluğu veya tiroid hormonlarınızda anormallik olduğunu düşünüyorsanız, endokrinoloji bölümünden randevu alarak bir uzmana başvurabilirsiniz.
Tiroid testleri, tiroid hormonlarının (T3, T4) ve tiroid uyarıcı hormonun (TSH) düzeylerini belirlemek için yapılır. Bu testler, tiroid bezinin işleyişi hakkında önemli bilgiler sağlar ve hipotiroidi, hipertiroidi veya diğer tiroid hastalıklarının tanısında kullanılır. Tiroid testleri için en doğru bölüm yine endokrinoloji bölümüdür.