Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, yaptığı açıklamada "Taşköprü Sarımsağının marka değerinin koruyarak, tüketicinin satın aldığı ürünün tüm aşamalarına hakim olacağını ve üreticinin hak ettiği kazancı sağlayacağını ifade etti. Üreticiler sarımsak dikimi başlamadan sisteme dahil olmaya davet edildi.
Belediye Başkanı Abdullah Çatal'da, "Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağımızın marka değerini korumak ve diğer ilçelerde Taşköprü Sarımsağı adı altında sarımsak satan kişilerin önüne geçmek. Amacımız Taşköprü Sarımsağının marka değerini korumak ve her zaman çiftçimizin yanında olmak" dedi.
ÜRETİCİ KORUNURKEN, ALICI DA ALDATILMAMIŞ OLACAK
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mesut Şallı ise Taşköprü Sarımsağı Takip sistemi hakkında bilgi verirken, "İlk önce Taşköprü Sarımsak Takip Sistem (TSTS) birimi açıldı. Yeni sezonda Taşköprü Sarımsağı eken üreticiler dikecekler tohuma örnek getirerek sisteme kayıt olacaklar. Dikilen tarlayı göstererek (Ada Parsel) numarasıyla daha sonra dikimden hasata kadar ilçe tarım müdürlüğü ekipleri üreticileri tarlada ziyaret ederek sarımsağın gelişimi hakkında bilgilendirme yapacak. "Örnek, bu sene yağmur az yağdı 2 kere daha sulanmasına ihtiyacı var" gibi… Sonra üreticiye Taşköprü Sarımsağı belgesi verilecek. İlçede kurulan pazarlarda bu belge sayesinde satış yapılabilecek. Daha sonra tüccarlar sarımsak satıldığı zaman ilçe tarım müdürlüğüne giderek hem satan hem de alıcı ile birlikte ne kadar aldıysa kilosunu hesaplayıp barkod verilecek. O barkodu diğer illerde satarken okutarak, o tohum kimin ve Taşköprü Sarımsağı olduğuna dair telefonlardan belgeyle görebilecekler" dedi.
Taşköprü ilçesinde 2020 yılında 20 bin dönüm sarımsak ekimi yapılmış, 25 bin ton sarımsak elde edilmişti. Üretilen Taşköprü sarımsağı, başta büyük kentler olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında tüketici ile buluşurken, bazı firmalar, Dünya'nın bir çok ülkesine ihracatını gerçekleştirdi. Beyaz altın toprakla buluşurken, Haziran ayı başından itibaren hasadı yapılacak.