Neredeyse Cumhuriyet'le yaşıt olan Kürt kökenli Süleyman Beran'ın yaşadıkları, Aziz Nesin'in ünlü romanı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'ı andırıyor. Adana'da yaşayan Beran, 80 yıldır kimliksiz yaşıyor. Kimliğine kavuşmak için çalmadık kapı bırakmamış, ancak alamamış. Bu yüzden 9 çocuğu da kendisinin yerine annelerinin nüfusuna geçirilmiş. 9 çocuğundan 36 torunu olan Süleyman Beran, "Sayın Başbakan'dan rica ediyorum. Kimliksiz ölmek istemiyorum. Allah rızası için yardımcı olsun. Kimliğime kavuşursam kurban keseceğim" diyor.
YEŞİL KARTI, SİGORTASI YOK
Süleyman Beran, kimliği olmadığı için hiçbir sosyal haktan faydalanamıyor. Emekli olamamış, yeşil kart kullanamıyor, yaşlılık parası alamıyor. 80 yıl boyunca hastaneye sadece bir kere işi düşmüş, onda da kimliksiz olduğu için güç bela kabul edilmiş. "Ölsem defin işlemlerim bile sorun olacak. Çünkü ben fiilen varım, ama resmen yokum" diyor. Süleyman Beran'ın, Aziz Nesin romanından tek farkı, oradaki karakter Yaşar'ın aksine askerlik yapmamış olması. Kimliği olmadığı için kimse onu askere çağırmamış. 12 Eylül'ün netameli günlerinde bile şans eseri polis ya da asker kimlik sormamış. Süleyman Beran bugüne kadar hep gündelik işlerde çalışmış. Nakliyat ambarlarında hamallık yapmış en çok. Yevmiyesini günü gününe almış, ailesini geçindirmiş. Ancak kimliği olmadığı için sigorta yaptıramamış. Oğlu yaklaşık 15 yıldır cezaevinde, ancak nüfusta kaydı olmadığı için görmeye gidemiyor. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün Adana'nın Şakirpaşa Mahallesi'nde bulduğu Süleyman Beran Mardin Midyat doğumlu. Yaklaşık 40 yıldır Adana'da yaşıyor. Bir kız bir de erkek kardeşi var. Kardeşleri, yıllar önce Suriye'de şimdi PYD'ye bağlı YPG militanlarıyla El Nusra militanlarının çarpıştığı Rojava bölgesine yerleşmiş. Kürtler, Suriye'de Hafız Esad döneminden Suriye'de iç savaşın başladığı yakın geçmişe kadar kimliksiz olduğu için onlar da Rojava'da kimliksiz yaşamışlar. Ancak iç savaş patlak verdikten sonra Esad yönetimi Kürtlere kimlik verme kararı alınca nüfus cüzdanı almışlar.
'KURBAN KESECEĞİM'
İlginç olan, Beran'ın, çözüm sürecini başlatan bölgenin en demokratik ülkesi Türkiye'de ihmaller yüzünden henüz kimliğine kavuşamamış olması. Süleyman Beran, son olarak Adana Valiliği bünyesindeki Vatandaşlık Bürosu'na ve Adana'nın ilçesi olan Karataş'taki Nüfus Müdürlüğü'ne başvurmuş. Doğum yeri olan Midyat'a da gitmiş. Ancak başvurularından bir sonuç alamamış. Süleyman Bey, soyadının Beran olduğunu da ailesinden, kardeşlerinden biliyor. Beran Kürtçe'de koç anlamına geliyor. Bu yüzden de "Eğer kimliğime kavuşursam kurban olarak da koç keseceğim" diyor ve şöyle devam ediyor: "Buradan sizin vasıtanızla Sayın Başbakan'a sesleniyorum. Bana yardım etsin. Ölüm Allah'ın emri, er ya da geç öleceğiz. Şimdi ben yarın ölsem defin işlemim bile yapılamaz. Herhalde öldükten sonra kimlik çıkarırlar. Mezarda emeklilik gibi olur." Sigara tiryakisi olan Beran "Eğer kimliğim verilirse sigarayı bırakırım" diye de ekliyor.
'EŞİMİN SOYADINI VERSİNLER'
Süleyman Beran'ın en büyük çocuğu 45, en küçüğü 23 yaşında. En büyük torunu 25 yaşında, en küçük torunu ise henüz 3 aylık. Beran'ın çocukları annelerinin soyadını taşıyor. Süleyman Bey de bu yaştan sonra hanımının soyadını almaya bile razı. "Soyadım Akbaş olsa da olur. Yeter ki kimlik versinler" diyor.