Dolandırıcıların hedefinde bu sefer devremülk sahipleri oldu. Ankara'da devremülk sahibi kişilerin bilgilerinin yer aldığı listeyi ele geçiren 22 yaşındaki Efekan G. üçüncü şahısların üzerine paravan şirket kurmasının ardından 3 kadın çağrı merkezi çalışanı ile 2 saha elemanını işe aldı. Dolandıracağı kişilerin güvenini kazanmak için ise 2 katlı villa kiralayarak iş yerine dönüştürdü.
"DEVREMÜLKÜNÜ 1 MİLYONA SATACAĞIZ"
Dolandırıcılık şebekesi, ele geçirdikleri devremülk listesinden yaşlı kişilerin tespitini yaptı. Çağrı merkezi çalışanı kadınlar yaşlı kişilere ulaşarak 40 bin TL değerindeki devremülklerini yabancı yatırımcılara 1 milyon TL satacaklarının aktardı. Dolandırıcıların ağına 67 yaşındaki yüzde 52 engelli raporu bulunan S.D. düştü. Şirkete giden yaşlı adam karşısından villa görünce ciddi bir şirket olduğunu düşündü. Şirket çalışanları, devremülk satışının yapılabilmesi için internet sitesine ilan vereceklerini bunun bedelinin ise 120 bin TL olduğunu aktardı. Şirkete güvenen yaşlı adam anlaşmayı kabul ederek reklam sözleşmesi imzaladı. Şirket çalışanları, S.D.'ye bankadan kredi çektirdi ve parayı Efekan G.'nin hesabına havale etti. Yaşlı adam devremülkün işini oğluna anlatması üzerine anlaşma yapılan şirketi araştırmaya başlandı. Şirkete ait herhangi bir internet sitesinin olmadığını kendilerine ait devremülkün ise herhangi bir yerde ilana verilmediğini belirledi. Dolandırıldığını anlayan yaşlı adam emniyetine giderek suç duyurusunda bulundu.
1 HAFTA ÖNCE ADLİ KONTROL İLE SERBEST KALDI
Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaşlı adamın şikayeti üzerine yaptığı çalışmada Efekan G. ismi tekrar karşılarına çıktı. Mali polis, Efekan G.'yi aynı dolandırıcılık yönteminden dolayı bir hafta önce düzenlediği operasyonla gözaltına aldığı ortaya çıktı. Savcı, Efekan G.'yi tutuklu yargılanması talebine rağmen Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi adli kontrol ile serbest bıraktığı öğrenildi.
SUÇ MAKİNASI SIRRA KADEM BASTI
Mali polis, soruşturması derinleştirdiğinde adli kontrol alan Efekan G.'nin bir hafta içerisinde tekrar paravan şirket kurduğunu ve kişilerin güvenini kazanmak için ise villa kiraladığını belirledi. Ekipler çalışmalarını tamamlamasının ardından belirlenen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonla 5 kişiyi gözaltına alırken firari Efekan G.'yı yakalama çalışmaları devam ettiği öğrenildi. Efekan G.'nin, ev, oto hırsızlığı, tehdit, yaralama, çocuk cinsel istismarı başta olmak üzere 15 suç kaydının olduğu ortaya çıktı.
"VATANDAŞI VAATLE KANDIRMIŞLAR"
Avukat Şeyma Nurbanu Görgülü, mağdurun yaşadığı olayın nitelikli dolandırıcılık suçu olduğunu aktardı. Avukat Görgülü, "Şüpheliler kurdukları şirket üzerinden devremülk sahipleri vatandaşlar içerisinden aldatılmaya, dolandırılmaya müsait olan genelde yaşlı kişileri tespit etmişler. Şirket çalışanları tarağından öncelikle çağrı merkezi çalışanı olarak aratıp, mülk sahiplerinin devremülklerini değerinden kat kat fazlasına yabancı yatırımcılara satıp yahut kiralayabileceklerini bunun karşılığında ise kendilerine aracılık etmeleri sebebiyle reklam ücreti talebinde bulmuşlar. Vatandaşlar ilgili şirkete ait ofise gittiklerinde devremülk satış reklamı için 120 bin TL gibi bir miktar belirleyip, sözleşme imzalatmışlar. Akabinde ise mülk sahibi ile birlikte bankaya gidip sözleşmede belirlenen milyar olan reklam ücretini kredi olarak çektirip, ödemeyi doğrudan kendi hesaplarına aktarmışlar. Dolandırıcılık suçunun oluşması için hileli hareketlerde bulunması, karşı tarafı aldatacak hareketler yapması gerekiyor. Mağduru aldatması ve mağdura yönelik vaatlerde bulunması, mağdurun vaatlere inanmış olması gerekiyor. Bu olayda nitelikli dolandırıcılığı giriyor" şeklinde açıkladı.
"SÖZLEŞMELERE İMZA ATARKEN TİTİZ DAVRANIN"
Sözleşmelerin içeriğinin iyi okunup incelenmesi gerektiğini altını çizen avukat Görgülü, bu konuda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Görgülü, "Vatandaşlar her ne olursa olsun herhangi bir sözleşmenin altına imza atarken, onaylarken çok titiz davranmaları gerekiyor. Hassasiyetle bu sözleşmelerin içeriğini kontrol edilmesini tavsiye ediyoruz. Sözleşme imzalamaları teklif edildiğinde ise; 'ben sözleşmeyi birkaç gün incelemek istiyorum, biraz vakte ihtiyacım var. İçeriğine inceleyip araştırmam gerekiyor' demeleri uygun buluyoruz. Ardından sözleşmenin içeriğini kendileri inceleyebiliyorlarsa kendileri yoksa hukukçu ve uzmanlara veya danışmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sözleşmeler kötü niyetli vatandaşları kandırmaya yönelik hazırlanıyor. Sözleşmenin her yeri vatandaşın lehine gibi gösterilip tek bir cümle ile aleyhine kullanıp tüm sözleşme baştan aşağı değişir. Genellikle dolandırıcılar bunu yapar. Bu tür sözleşmelere imza adam kişiler, savcılığa veya emniyete giderek suç duyurusunda bulunsunlar" dedi.