Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ülkemizde yaşanan son depremlerin tamamını takip ediyor ve verilerini tutuyor. Son depremler nerede oldu? İşte detaylar!
Türkiye'de ve dünyada her gün çok sayıda deprem meydana geliyor. Ancak yaşanan son depremlerin pek çoğu 3 ve altı şiddette olduğu için hissedilmiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise son depremlerin tamamını takip ediyor ve verilerini tutuyor. Bu verilere göre olası deprem durumlarına yönelik önlemler alınıyor.
02 Mart 2016 tarihinde GİRİT ADASI mevkiinde saat 01:54 sıralarında 2.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.
27 Şubat 2016 tarihinde AKDENİZ açıklarında saat 19:56'te deprem meydana geldi. Depremin 3.7 büyüklüğünde ve yerin 21 kilometre derinliğinde gerçekleştiği öğrenildi.
21 Şubat 2016 tarihinde GİRİT ADASI açıklarında 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntının 7.7 kilometre derinlikte oluştuğu kaydedildi. Depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.
Türkiye'de yaşanan son depremlerin hepsinin detaylarını aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
SON DEPREMLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
DEPREM NEDİR? NASIL ÖLÇÜLÜR?
Depremler yer kabuğunda yaşanan beklenmedik hareketlerden dolayı açığa çıkan enerji sonucunda gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgalanmaların yeryüzüne yansımasıdır.
Burada sismik aktivte ya da dalgalanma olarak belirtilen durum son depremlerin büyüklüğünü ifade etmektedir. Son depremlerin şiddeti sismograf ile ölçülür ve ölçülen depremler sismoloji bilim dalın tarafından incelenir. Deprem şiddeti Moment Magnitüd Ölçeği (Richter Ölçeği) ile belirlenir. Yaşanan depremlerin büyüklüğü 3'ün altında ise genellikle bu depremler hissedilmez.
Diğer taraftan 7 ve üstü şiddetteki depremler ise yıkıcı etkiye sahip olabilirler. Depremin şiddetinde, meydana geldiği derinlik etkilidir. Bir deprem yer kabuğunun ne kadar derininde yaşanırsa şiddeti az, ne kadar yüzeye yakın olursa şiddeti o kadar fazla olur.
Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.