Normalleşme takvimi vatandaşların merak ettiği konular arasında yerini alıyor. Özellikle son dönemde Türkiye corona virüsü ölü ve vaka sayısında gözle görülür bir düşüş yaşanmasından dolayı umut verici ve olumlu gelişmeler arasında yer alan bu durum ile birlikte bayramdan sonra sürecin nasıl olacağına dair detaylar verilmeye başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından "Bayramdan sonra daha özgürüz" açıklamasında bulunurken öte yandan yine bayram sonrasında vaka sayısının 500'e düşeceği öngörülüyor. Böyle bir durum olursa şayet aşama aşama devreye sokulacak yeni serbestlik kararları da konuşulan konular arasında yerini alıyor. Buna göre; Bayramdan sonra normalleşme süreci nasıl olacak? Normalleşme takvimi ile alınacak yeni kararlar neler? İşte normalleşme tarihleri ile son dakika haberinin detayları...
4 aşamalı normalleşme planı şu şekilde:
İşte normalleşme tarihlerine ve sürecine ilişkin son dakika detayları...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısının ardından "Bayramdan sonra daha özgürüz" müjdesini vermişti.
Hükümetin yaptığı çalışmalarda da bayram sonrası hazırlığı hız kazandı. Toplantılarda, bayram sonrasında vaka sayısının 500'e düşeceği öne sürülüyor.
Vaka sayısının 500'ün altına düşmesiyle aşama aşama devreye sokulacak yeni serbestlik kararları da konuşuluyor.
25 İLDE SIFIR VAKA
Son verilere göre 25 ilde bir haftadan beri yeni vaka görülmüyor. 50 ilde ise her gün görünen ek vaka sayısı 10 civarında. Ancak lokal hareketliliklere bağlı olarak yaşanacak artışlar ve sıçramalar, il pandemi kurullarının kararlarıyla izlenecek.
İSTANBUL HÂLÂ RİSKLİ
İstanbul'da bazı ilçeler dışında vaka sayısında gerileme yaşandığı belirtiliyor. Bağcılar, Esenyurt, Esenler, Küçükçekmece, Beylikdüzü gibi ilçelerde sıkıntı halen sürüyor.
İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi vaka sayısı hâlâ yüksek olan illerde kısıtlamaların daha uzun süreceği kaydediliyor.
TOPLUM YORGUNLUĞU
Yapılan toplantılarda uzun süren kısıtlamaların "toplum yorgunluğu" yarattığı, herkesin haziranda rahatlama olacağı beklentisi içinde olduğu dile getiriliyor. Aşama aşama bu yorgunluğu giderecek adımlar atılması planlanırken, vaka takiplerinin bölge bölge izleneceği ve kontrolde tutulacağı belirtiliyor.
Uzmanlar, "Vakaların kaynağını bildiğimiz noktaya geldik. Bir yerde bir artış varsa hemen nedenini buluyoruz. Hemen o çevrede önlem alıp durumu kontrol altına alabiliriz" diyor.
İLK KONULAN YASAK EN SON KALKACAK
Edinilen bilgiye göre ilk hangi yasak konulduysa, en son o kaldırılacak. Okullar, bazı kamu kurumlarının faaliyetleri, adliyeler, 65 yaş üstüne ve gençlere getirilen sınırlamalar, düğün ve kapalı alan aktiviteleri, en son aşamada izin verilecek uygulamalar olacak.
65 YAŞ ÜSTÜNE MARKET YASAĞI GÜNDEMDE
En riskli grup sayılan ve sayıları 7.5 milyona ulaşan 65 yaş üstüyle ilgili kararlar, en çok tartışılan konuyu oluşturuyor. İkinci dalga veya dalgalanma, bu grup için risk taşıyor. Bayramdan sonra yapılacak değerlendirmelerde, vaka sayısının düşmesine bağlı olarak yeni kurallar konulabilecek.
Ele alınacak konu başlıkları arasında, 65 yaş üstüne marketler, AVM'ler ve toplu taşıma araçlarının yasaklanarak, kısmi serbesti gündeme gelmesi. İzin günlerinin sayısı arttırılabilecek, araba kullanmalarına veya kurallara uyarak çalışmalarına izin verilebilecek.
ENERJİ ATTILAR
15-20 yaş arası, dün ikinci kez sokakla buluştu. Saat 11.00'i gösterir göstermez kendilerini dışarı atan gençler, karantina süresince biriktirdikleri enerjilerini 4 saat boyunca kaykay yaparak, bisiklete binerek, parklarda koşarak atmaya çalıştı.
Normalleşme planı çerçevesinde 0-14 yaş, 15-20 yaş ve 65 yaş üstü olmak üzere üç farklı yaş grubundakiler için bir süredir belirli tarih ve saatlerde sokağa çıkma izni veriliyor. 20 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00-15.00 arasında 14 yaş ve altındaki çocuklar sokağa çıkmıştı. Dün ise 15-20 yaş arasına izin verildi. (AA)