Son dakika: Trabzon'un Düzköy İlçesi'ne bağlı, 600 haneli Yusuflu Mahallesi'nde sabah heyelan meydana geldi. Heyelan sonrası mahalleye ulaşım sağlanan asfalt yolda kısmi çökme oldu. Bazı noktalarda çatlaklar oluşan, ortaokula da ulaşımın sağlandığı yolun çökmesiyle mahalle yolu ulaşıma kapandı. Ekipler, inceleme başlatırken, mahalleye alternatif güzergahtan ulaşım sağlanıyor.
ARDEŞEN-ÇAMLIHEMŞİN YOLU KAPANDI
Öte yandan Rize'de meydana gelen heyelanda da Ardeşen-Çamlıhemşin kara yolu ulaşıma kapandı.
Ardeşen ilçesinde sabah saatlerinde Fırtına Vadisi Ziyaretçi Merkezi önünde heyelan meydana geldi.
Rize'deki heyelanda meydana gelen hasarın boyutu böyle görüntülendi | Video
Heyelan sonucu Ardeşen-Çamlıhemşin kara yolu ulaşıma kapandı.
Heyelanda çevredeki bazı yapılar da zarar gördü. İhbar üzerine gelen Karayolları ekipleri yol açma çalışması başattı.
GİRESUN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
Giresun Valiliği, daha önceki afet kararı nedeniyle Piraziz ilçesi Çayır köyündeki binaların boşaltıldığı ve söz konusu binalarda ikamet eden kimse bulunmadığı bildirildi.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Çayır köyünde meydana gelen heyelanla ilgili basında çıkan haberlere ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için olayla ilgili olarak bir bilgilendirme yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.
Açıklamada, Çayır köyünde 2018 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle, olayın hemen sonrasında Çayır köyü muhtarının başvurusuna istinaden Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü teknik personeli tarafından 12 Nisan 2018 tarihinde etüt çalışması yapıldığı kaydedildi.
Çalışmalar sonucunda 26 Nisan 2018 tarihinde hazırlanan jeolojik etüt raporuna göre heyelanlı sahanın zemininin dayanıksız yapıda olduğu ifade edilerek, şunlar vurgulandı:
"Arazi eğiminin yüksek ve heyelanın geniş bir bölgeyi etkilediği tespit edilmiştir. Meydana gelen heyelandan 18 konut ve 2 metruk yapı olmak üzere toplam 20 yapının etkilenmesi nedeniyle bölge için 09.05.2018 tarihinde 'Genel Hayata Etkililik' onayı alınmıştır. Söz konusu rapor ekindeki haritada sınırları belirtilen alan için alınan 'Afete Maruz Bölge' kararına istinaden bölge iskâna kapatılarak boşaltılmıştır. 'Afete Maruz Bölge' içerisinde ikamet eden 11 aile hak sahibi kabul edilmiştir. Hak sahibi olan ailelerden biri Bulancak ilçesi Pazarsuyu Mahallesinde yapılan afet konutlarına yerleştirilmiştir."
Medyada yer alan haberlere konu yapıların 2018 yılında meydana gelen ve tespiti yapılarak afet kapsamına alınmış yapılar olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Daha önceki afet kararı nedeniyle burada bulunan binalar boşaltılmış olduğundan söz konusu binalarda ikamet eden kimse bulunmamaktadır. Heyelanlı saha içerisindeki metruk olan konutlardan biri yıkılmış, 3 konut ise ağır hasarlı durumdadır." denildi.
Açıklamada, heyelanlı bölgeye giriş çıkışların tehlikeli ve yasak olduğuna dair gerekli uyarılar yapılarak, kolluk kuvvetleri tarafından da gerekli güvenlik önlemlerin alındığı aktarılarak, "Heyelanlı bölge ile ilgili olarak, 7269 Sayılı 'Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun' kapsamında diğer iş ve işlemler devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.
İÇİŞLERİ UYARMIŞTI
İçişleri Bakanlığı valilikleri; sel, taşkın, heyelan, çığ olaylarına karşı uyarmıştı:
İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine uyarı yazısı göndererek yoğun kar yağışı görülen bölgelerde havaların ısınmasıyla birlikte oluşabilecek sel/taşkın, heyelan, kaya düşmesi ve çığ olaylarına karşı dikkatli olmalarını istedi.
İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen yazıda, ülke genelinde son aylarda etkili yoğun kar yağışlarının, ilkbahar mevsiminde havaların ısınması ile birlikte dağların zirvesinde ve yamaçlarda biriken karların ani ve hızlı erimesiyle akarsuların debilerinde artış olabileceği belirtildi.
Bunun sonucunda sel/taşkın, heyelan, kaya düşmesi ve çığ olaylarının tetiklenebileceği afet ve acil durum olaylarının yaşanabileceğine dikkat çekildi.
Karların erimesiyle meydana gelebilecek muhtemel afet ve acil durumların öncesinde hazırlıklı olunması istenirken, alınacak önlemlerde şu şekilde sıralandı:
Tüm illerde, merkez ve kırsal mahalleler/köyler ile orman alanlarını kapsayacak şekilde il genelinde duyarlı ve tehlikeli bölgelerin tespit edilerek, bu yerlere yönelik alınacak önlemler belirlenecek.
Riskli tespit edilen yerlerde ilgili kurum, kuruluş, belediye, muhtar, köy koruyucuları ve vatandaşlar muhtemel tehlikeler hakkında bilgilendirilecek.
Güneye bakan yamaçlarda yer alan yerleşim yerlerinde; çığ, su baskını ve heyelan riski diğer alanlara göre daha fazla olacağından bu bölgelerde ikamet eden vatandaşlar daha dikkatli olmaları hususunda uyarılacak.
Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinde kaya temelin derin ve eğimin olduğu alanlarda ikamet eden vatandaşlar, risklere karşı uyarılırken, ikamet ettikleri bölgenin zemininde/toprağında oluşan çatlak, toprak yarılması gibi hareketleri ivedi şekilde AFAD'a bildirmeleri istenecek.
Eğitim/öğretim kurumları, turizm merkezleri, karayolları, köprü ve viyadükler, menfezler, enerji ve haberleşme nakil hatları gibi kritik tesis ve altyapıların bulunduğu yerlerin tehlike değerlendirmeleri sorumlu birimler tarafından yapılarak, gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak.
Belirlenen tehlikelerin gerçekleşmesi durumunda hizmetine ihtiyaç duyulabilecek ve müdahale için yeterli ekipmana sahip kamu kurum kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının taşıt, iş makinası, makine, donanımı ile ilgili personelinin belirlenerek, Afet Yönetimi Karar Destek Sistemine veri girişi bu ay sonuna kadar tamamlanacak.
Afet ve acil durumlarda müdahale hizmetleri Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliğine ve Türkiye Afet Müdahale Planına göre yürütülecek. Ayrıca Çığ Tehlikesine Maruz Kalması muhtemel yerleşim birimi bulunan İllerde, İçişleri Bakanlığınca yayınlanan "Çığ Önlemleri ve Müdahale Faaliyetleri Genelgesi"ne uygun hareket edilecek.