İran'da bugün meydana gelen 5.9 büyüklüğünde deprem, Van'ın Başkale ilçesini de vurdu ve 8 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep oldu. Konuyla ilgili acı haberi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu verdi. Yaşanan bu sarsıntıların etkisi devam ederken, ünlü Jeoloji Uzmanı İshak Yılmaz ile deprem uzmanı Orhan Tatar'dan korkutan açıklamalar geldi. Depremin fayının Başkale olduğunu belirten Tatar, artçı sarsıntıların İran tarafında olduğunu belirtti. Tatar, 'Şuna vurgu yapmak lazım. Bu tür depremlerden sonra meydana gelebilecek artçı sarsıntılar bölgede çığ riskini daha da arttıracaktır.' dedi. Öte yandan konuyla ilgili bir diğer açıklama da Jeoloji Mühendisi Dr. İshak Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, "4, 4.5 büyüklüğünde depremler üretebilir. Yeni yıkımlara meydan verebilir. Kış mevsimi nedeniyle yapının üzerinde bulunduğu zemin biraz daha gevşemiş vaziyette.'' dedi. İşte uzmanların o açıklamaları ve son dakika haberinin detayları…
Ünlü Jeoloji Mühendisi İshak Yılmaz ve Jeoloji uzmanı Orhan Tatar, İran'ın Hoy şehrinde meydana gelen ve ulaşılan ilk bilgilere göre ülkemizde 8 kişinin ölümüne sebebiyet veren 5.9 büyüklüğündeki deprem ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu.
ÜNLÜ JEOLOJİ MÜHENDİSİ İSHAK YILMAZ UYARDI!
Jeoloji Mühendisi Dr. İshak Yılmaz Van Başkale'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremle ilgili önemli uyarılarda bulundu.
"4, 4.5 büyüklüğünde depremler üretebilir. Yeni yıkımlara meydan verebilir. Kış mevsimi nedeniyle yapının üzerinde bulunduğu zemin biraz daha gevşemiş vaziyette.
Dolayısıyla hasarı daha da arttıracak bir etken olacaktır. Küçük depremler bile heyelanlar oluşturarak bölgeyi etkileyebilir. Çığ tehlikesi çok çok önemli. Yamaçlardaki karla çığ etkisi yaratabilir. Çığ tehlikesi olan yerlere çok çok dikkat edilmesi gerekir."
DEPREM UZMANI ORHAN TATAR'DAN DİKKAT ÇEKEN UYARI!
Deprem uzmanı Orhan Tatar:
Bu deprem Başkale fayı gibi gözüküyor. Başkale fayı 40 km. uzunluğa sahip. Başkale fayının 10 km'lik kısmının kırıldığını görüyoruz. Bütün bu artçı sarsıntıların da dağılımına baktığımızda İran tarafında olduğunu görüyoruz.
Şuna vurgu yapmak lazım. Bu tür depremlerden sonra meydana gelebilecek artçı sarsıntılar bölgede çığ riskini daha da arttıracaktır. Vatandaşlarımız şu an hareket halindeler. Buna dikkat etmek gerekiyor. Çığı muhakkak göz ardı etmemek gerekiyor.
İran tarafında 16 Şubat'ta meydana gelen bir deprem var. Alında bunlar bir yerde öncü deprem diyebileceğimiz depremler.