Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bir süredir ülke gündeminde yer kaplayan siyanür ölümlerinin ve bu olayların etkilerinin araştırılmasına ilişkin bir araştırma komisyonu kurulacağını açıkladı. Siyanür nereden temilir noktasında alınacak önlemler ile yaşanan bu üzücü olayların devam etmesini önlemeyi amaçlayan Bakanlık, toplumu derinden yaralayan bu üzücü olayların devamını önlemek için çalışmalarını başlattı.
Siyanür, siyano grubu (-C≡N),bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere verilen addır. Organik ve inorganik çeşitleri bulunmakta yahut endüstriyel prosesler ile üretilmekte ve kullanılmaktadır. Organik bileşikleri nitril grubu altında isimlendirilir ve çoğu zehirli olmaktan uzaktır. Citalopram, fadrozol ve ledrozol gibi ilaçlar bu gruba örnek olarak gösterilebilir. Öte yandan bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir. Endüstride ise genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmakla beraber gaz formu hiydrosiyanik asit de 'HCN' akrilik fiber, plastik üretimi ve sentetik kauçuk uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Hidrosiyanik asit 28 santigrat derecede kaynama noktasına ulaşır ve acı badem kokusuna sahiptir.
Yüksek miktarda siyanür, insan vücudu için tehlike arz etmesine rağmen eser miktarda vücudumuzda ve çeşitli yiyeceklerin içinde bulunur. Vücutta depolanmaz, kanserojen değildir. Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile siyanüre maruz kalınmaktadır. Siyanür kanda bulunan methemoglobin'e irreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur.
Zararsız miktarda alınan siyanür, ilk 24 saat içerisinde solunum ve boşaltım sistemleri aracılığıyla vücudu terk eder. Fakat vücuda zarar verecek ölçüde alınacak siyanürün kaç saat içerisinde zehirlenmeye sebep olacağından bahsetmek için siyanür miktarı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Siyanür, miktarına göre 10 dakika içerisinde de, 1 saat içerisinde de zehirli etkilerini gösterebilir.
Siyanür sebebiyle zehirlenmenin ilk belirtisi, hızlı ve derin nefes alma ihtiyacı duymaktır. Bu şekilde gelişen zehirlenmenin akabinde solunum yetmezliği söz konusu olur. Çırpınma ve zihin kaybı ile devam eden belirtilerin süresi ve şiddeti, maruz kalınan siyanür miktarına göre farklılık gösterir.