Yazı icat edildikten sonra insanlar konuşabilmek için belli şekiller oluşturmuş ve bunlara isimler vermiştir. Bu şekillerin belli bir düzen içerisine alınması ve belirli bir bölgedeki insanların yazı dillerinde kullandığı harfler haline gelmesi ile de alfabeler ortaya çıkmıştır. Bütün uygarlıklar, yıllarca farklı alfabeler kullanmıştır. Türkiye'de ise şu anda Latin Alfabesi kullanılmakta ve alfabemiz 29 harften oluşmaktadır.
ALFABEDE KAÇ HARF VAR?
Biz Türkiye sınırları içerisinde Latin Alfabesini kullanırız ve dilimizin alfabesinde 29 tane harf bulunur. Bu 29 harfin her biri bir ses gelir. Latin Alfabesi 1 Kasım 1928 yılında harf inkîlabı ile kabul edilmiştir. Ondan önce ise kullanılan alfabede 23 harf vardı.
Şu an kullandığımız Latin Alfabesindeki harfler hançere yapımıza ve ses uyumuna göre seçilmiş bu sebeple Latin Alfabesindeki Q ve X harfleri çıkartılarak bu harfler yerine bize daha uygun olan Ç, Ğ, İ, J, Ö, Ş, U ve Ü harfleri eklenmiştir. Bu harflerin düzenlenmesi sonucunda yeni alfabemiz 29 harfli olmuş ve yaklaşık 100 yıldır kullandığımız halini almıştır.
Alfabe harfleri sıralaması Latin Alfabesinin düzenine göre yapılmış, eklenen harfler ise ses uyumlarına göre yerlerine yerleştirilmiştir. İşte şu an kullandığımız alfabe harfleri sırası:
A - B - C - Ç - D - E - F - G - Ğ - H - I - İ - J - K - L - M - N - O - Ö - P - R - S - Ş - T - U - Ü - V - Y - Z
ALFABEDEKİ KÜÇÜK HARFLER
Alfabemizdeki küçük harfler, kelimelerin içinde kullanılan harfler olarak karşımıza çıkmaktadır. Genelde cümlenin ilk sözcüğüne büyük harfle başlanır ve devamı küçük harflerle devam edilir. Başlıklarda, tabelalarda ve bazı başka alanlarda bu durumların istisnaları bulunmaktadır.
Küçük alfabe harfleri tablosu ise şöyledir;
a - b - c - ç - d - e - f - g - ğ - h - ı - i - j - k - l - m - n - o - ö - p - r - s - ş - t - u - ü - v - y - z
ALFABEDEKİ SESSİZ HARFLER
B – C – D – F – G – Ğ – H – J – K – L – M – N – P – R – S – Ş – T – V – Y – Z
Bu harfler tek başına hece oluşturamaz. Bir hecenin oluşması için içerisinde sesli harf bulunması gerekmektedir.
ALFABEDEKİ SESLİ HARFLER
A – E – I – İ – O – Ö – U – Ü
Sesli harfler aynı zamanda hecedir. Her bir sesli harf bir hece oluşturabilmektedir.
ALFABEDEKİ KALIN ÜNLÜ HARFLER
Dilin ağızda geriye doğru çekilerek çıkarttığı sesli harflere kalın ünlü harfler adı verilir. Kalın ünlüler şunlardır:
A – I – O - U
ALFABEDEKİ İNCE ÜNLÜ HARFLER
Dilin ağızda öne doğru gelerek çıkarttığı sesli harflere ise ince ünlü ismi verilmektedir. İnce ünlüler şunlardır:
E – İ – Ö - Ü