Hisarcık ilçesinde ise deprem anında kalp krizi geçiren Halil Yıldırım (48), hastaneye kaldırılırken yolda öldü.
ÖLEN GENCİN DEDESİ HASAN DUVARCI: 5'İNCİ KATTAN KOPAN DUVAR PARÇASI BAŞINA DÜŞMÜŞ
Simav'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde ölen Hüseyin Oran'ın (18) dedesi Hasan Duvarcı, torununun deprem sırasında kaçarken kaldığı evin ana giriş kapısından 5 metre ayrıldıktan sonra başına 5'inci kattan duvar parçası düşerek yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Duvarcı, torununun Simav Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin Bilgisayar Bölümü son sınıfında öğrenim gördüğünü söyledi. Torununun, yaklaşık 6 ay önce annesi ve babası ayrıldığı için ailevi sorunları bulunduğunu ifade eden Duvarcı, ''Akşam depremin olmasının ardından evden dışarıya kaçıyormuş. Elinde televizyon kumandasıyla kapıdan 5 metre ayrılır ayrılmaz 5'inci kattan kopan duvarın parçası başına düşmüş. O sırada bir arkadaşı gelip, (Ağır hastanız var) dedi. Daha sonra ambulans çağırdık, orada yaşamını kaybetti. Kendi halinde bir çocuktu'' dedi.
ARTÇI SARSINTILARDAN ŞOK GEÇİRİP HASTANEYE GELİYORLAR
Artçı sarsıntıların devam ettiği Simav'da, daha önce 85 olarak açıklanan yaralı sayısı 122'ye yükseldi. Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, olaydan bu yana hastaneye 122 kişi müracaat etti. Hayati tehlikeleri bulunmayan yaralıların büyük bölümü, yoğunluktan dolayı çevre il merkezi ve ilçelerdeki hastanelere sevk edildi. Artçı sarsıntıların şokuyla hastaneye gelenler ise sakinleştirici ilaçlar verilerek gönderiliyor.
Memleketlerine dönmek isteyen üniversite öğrencileri, otogarda kalabalıklar oluştururken, Valiliğin araç tahsis etmesini beklemeyenler kendi imkanlarıyla araç temin ederek yola çıkıyor. İtfaiye ekiplerinin çatılarda tehlikeli olan duvar parçalarını temizlediği Simav'da, yer altında bulunan ve sarsıntılar nedeniyle patlayan jeotermal enerji borularının onarılması için belediye ekiplerince çalışma yürütülüyor.
Simav'a gelen Türk Kızılayı'na bağlı ekipler, ilçede bulunan Genel Müdür Ömer Taşlı'nın koordinesinde çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, Simav Sanayi Sitesinin yanındaki boş arazide 105 çadırın kurulması için çalışmalarına başladı.
''GEREKEN HER TÜRLÜ TEDBİR ALINMIŞTIR''
Şaphane ilçesini ziyaret eden Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, depremin ardından gereken her türlü tedbirin alındığını söyledi. Kaymakam Zerrin Çay Beşikçi ve Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz'den bilgi alan Çiftçi, ilçeye çadır ve gıda takviyesinin sağlandığını, hasar tespit komisyonu kurularak çalışmalara başlanacağını bildirdi.
Tek bir vatandaşın dahi mağdur olmasına izin vermeyeceklerini belirten Çiftçi, ''Gereken her türlü tedbir alınmıştır'' dedi. İlçede barınma ve yiyecek ihtiyacının bulunmadığını ifade eden Çiftçi, kesin hasarın komisyon çalışmasından sonra belirleneceğini kaydetti.
DPÜ'NÜN BAZI BİRİMLERİNDE FİNAL SINAVLARI ERTELENECEK
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Simav'da meydana gelen depremden sonra bu ilçenin yanı sıra Şaphane ve Pazarlar'da öğrenim gören öğrencilerin büyük bölümünün memleketlerine gitmeleri nedeniyle final sınavlarını erteleyeceklerini söyledi. Şaphane'ye gelerek üniversiteye ait binalarda incelemelerde bulunan Prof. Dr. Karaaslan, şöyle konuştu:
''Öğrenciler panik içerisinde ve büyük bölümü memleketlerine gitti. Tüm yurtlarımızda ve meslek yüksekokullarımızda gerekli incelemeleri yaptık. Gediz'in erteleme talebi olmadı, ancak Simav, Şaphane ve Pazarlar ilçelerindeki meslek yüksekokullarında sınav takvimini ileriye çekeceğiz. Yaz okulunun da bulunması nedeniyle fazla uzatamıyoruz, ancak sınavları 15 Haziran'dan sonraya almayı planlıyoruz. Bu konuda DPÜ Senatosunu toplayarak karar alacağız.''
DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ÇİÇEK: MAALESEF İKİ VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin ''Maalesef bu deprem sebebiyle İki vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Birisi kalp krizi sonucu, birisi de camdan atlama sonucu hayatını kaybetti. 70'in üzerinde yaralı vatandaşımız var, bunların tedavileri devam ediyor'' dedi.
Çiçek, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Merkez Binada basın toplantısı düzenledi. AFAD'ın bu tür felaket olaylarına anında müdahale ettiğini ifade eden Çiçek, olayın büyüklüğüne göre çevre illerden ekipleri de bölgeye sevk ettiklerini söyledi. Devletin diğer birimlerinin de hadisenin meydana geldiği il yöneticileriyle koordineli bir çalışma yürüttüğünü ifade eden Çiçek, deprem meydana geldiğinde Kütahya Valiliği ile iletişim kurulduğunu, İçişleri, Ulaştırma, Sağlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bayındırlık ve İskan bakanlıkları ile Kızılay'ın da devreye girmesiyle sıkıntıların bertaraf edilmesi ve asgariye indirilmesi için çok yönlü bir çalışma sürdürüldüğünü kaydetti.
Bölgeye, İstanbul, İzmir, Bursa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinden toplam 343 arama kurtarma, sağlık ve Kızılay personeli, 50 ambulans olmak üzere 83 araç ile olası can kayıpları ve aramalar için 5 arama köpeğinin ulaştırıldığını anlatan Çiçek, Kütahya Valiliğinin emrine de acil ihtiyaçlarda kullanılmak üzere 2 milyon TL ödenek gönderildiğini bildirdi.
Kızılay'ın deprem bölgesine 2 bin 13 çadır, 10 bin battaniye, 2 bin 292 şişe su, 2 seyyar mutfak, 3 seyyar ocak, 5 seyyar ikram aracı, 279 muhtelif gıda paketi götürdüğünü belirten Çiçek, ''Maalesef bu deprem sebebiyle İki vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Birisi kalp krizi sonucu, birisi de camdan atlama sonucu hayatını kaybetti. 70'in üzerinde yaralı vatandaşımız var, bunların tedavileri devam ediyor.''
''HASARLI BİNALARIN TESPİTLERİNİ KISA SÜRE İÇERİSİNDE YAPMIŞ OLACAĞIZ"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin, ''Bölgeye ilk etapta 50 teknik personel verilmiştir. Onlar ön tespitleri yapıyorlar. Hafif, orta hasarlı veya ağır hasarlı binaların tespitlerini kısa süre içerisinde yapmış olacağız'' dedi.
Bakan Çiçek ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Danışma Kurulu üyesi, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Simav'da meydana gelen depreme ilişkin AFAD Merkez Binada basın toplantısı düzenledi. Depremin ardından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun bölgeye gittiğini anlatan Çiçek, şunları söyledi:
''Hasar tespitlerinin süratle yapılması gerekiyordu. Bölgeye ilk etapta 50 teknik personel verilmiştir. Onlar ön tespitleri yapıyorlar. Hafif, orta hasarlı veya ağır hasarlı binaların tespitlerini kısa süre içerisinde yapmış olacağız. Ayrıca bu çalışmaları koordine etmek üzere üç kişilik, AFAD'dan teknik arkadaşlarımız oraya gönderildi. Ortaya çıkan tabloya göre, yeni yerleşim merkezi veya mevcut merkezlerde yerleşim, hasar gören binaların onarılması veya yeniden yapılması dahil tamamını bu arkadaşlarımızın ön tespiti sonucunda değerlendireceğiz. Bunun gereğini aynen diğer, daha evvel yaşadığımız üzücü olaylarda olduğu gibi süratle yapacağız. Yani şu an itibarıyla yetkililer orada. Valimiz, çevre illerden gelen teknik personelimiz orada. Konuyu sayın Başbakanımız ile birlikte yakinen takip ediyoruz.''
Çiçek, Kütahyalılara geçmiş olsun dileklerini ileterek, yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diledi. Çiçek, ''Ümit ederiz ki bu sıkıntı böylece noktalanmış olsun'' dedi. AFAD'ın Kandilli Rasathanesi yetkilileriyle yakın irtibat halinde olduğunu belirten Çiçek, rasathanenin de depremin teknik boyutunu açıkladığını söyledi.
''DEPREMİN BÜYÜKLÜKLÜĞÜ 5.7''
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çiçek, depremin büyüklüğünün 5.7 ve 5.9 şeklinde farklı açıklandığının belirtilmesi üzerine, depremin büyüklüğünün 5.7 olduğunu ifade etti. Sabah saatlerinde basın yayın organlarında ölü sayısının 4 olduğu yönünde bilgilerin yer aldığına işaret eden Çiçek, ''Çok şükür 4 değil, 2'dir. Onun için bu türlü eksik bilgiler zaman zaman olabilir ama bize göre deprem 5.7 büyüklüğündedir'' diye konuştu.
''ÇEVRE BAKANI ARKADAŞIMIZ GECE BÖLGEYE GİTTİ''
Çiçek, bölgeye hükümetten herhangi bir ziyaret olup olmayacağının sorulması üzerine, Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu ile Kütahya Valisinin deprem bölgesinde olduğunu belirterek, ''Eğer gitmemiz gerekiyorsa gideriz ama benim de şöyle bir tespitim var, onu da ifade edeyim; bu türlü üzücü olaylardan sonra çok sayıda ziyaret söz konusu olduğundan yapılacak işler de büyük ölçüde engelleniyor. Çünkü oradaki görevliler gelen kişiye bilgi vermek, olay yerini gezmek filan derken, dikkat de dağılıyor. Onu hesaba katarak, Çevre Bakanı arkadaşımız gece bölgeye gitti, zaten Sayın Valimiz de orada. Devamlı temasımız var. Onun için şu safhada Sayın Başbakanımızın gitmesi söz konusu olmayabilir'' dedi.
Cemil Çiçek, bir başka soru üzerine, deprem sonucu Kütahya'da iki kişinin yaşamını yitirdiğini bildirerek, 18 yaşındaki Hüseyin Oran'ın camdan atlayarak, 63 yaşındaki Halil Duman'ın ise kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Depremin ardından gece yarısı Bursa Valisi ile de görüştüğünü belirten Çiçek, depreme yakın ilçelerde bir hasar bulunup bulunmadığına ilişkin bilgi aldığını, kendisine verilen bilgilerde endişe verici bir durumun olmadığının, ancak sarsıntıyı hissettiklerini belirttiklerini aktardı.
''HASAR TESPİTİNİN ARDINDAN KARAR VERECEĞİZ''
Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun deprem nedeniyle primlerin ödenmesinde yeni takvim açıklaması ya da erteleme gibi bir girişiminin olup olmayacağı yönündeki soru üzerine de 50 teknik personelin hasar tespit çalışmalarını yaptığını, bu tespitlerin ardından kararlarını vereceklerini ifade etti.
Bakan Çiçek, ''Hiç şüphesiz, genel hayata etkili bir durum olarak telakki edildiğinde biz konuyu Bakanlar Kurulu'na alınmak üzere zaten işlemi başlatıyoruz. O işin formalite kısmı. Mühim olan, şimdi orada üzücü olay yaşanmıştır. Bunun sonuçlarını asgariye indirebilmek noktasında bir çalışma var. Öbürünü her halükarda yaparız orada bir problem yok'' dedi.
Depremin olduğu bölge yakınlarında Eti Gümüş'e ait siyanür barajının depremden etkilenip etkilenmediği yönündeki soru üzerine de Çiçek, şunları söyledi:
''Bu konuyla ilgili olarak, tesisin olduğu yer deprem bölgesine 70 kilometre uzaklıkta olduğu ifade ediliyor. Bu konuyla ilgili bir çalışma yapılmış, şu ana kadar herhangi bir tehlike tespit edilmemiştir. Şu ana kadar, onu ifade edeyim. Bu tür olaylarda belki her saat başı her konuyu yeni baştan değerlendirmek gerekir. Bu basın toplantısını yaptığımız saat itibarıyla Eti Gümüş'ten kaynaklanacak bir tehlikenin olmadığı bize bildirilmiştir.''
SİMAV KAYMAKAMI ÜNAL: HALKIMIZIN HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI BEKLEMELERİ, HASARLI EVLERİNE GİRMEMELERİ ÖNEMLİDİR
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin bazı binalarda hasara yol açtığı Pazarlar ilçesinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Pazarlar ilçesine yaptığı ziyarette vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Devletin vatandaşlara her konuda yardımcı olacağını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:
''Merkez üssü Simav olan deprem Pazarlar ve Şaphane ilçelerimizde de şiddetli şekilde hissedilmiş. Simav, Pazarlar ve Şaphane'ye göre daha fazla etkilenmiş. Simav'da 18 yaşında bir genç, Hisarcık'ta da 63 yaşında bir vatandaşımız vefat etti. Allah daha büyük belalar vermesin. Pazarlar ilçemize Kızılay tarafından yeterli miktarda çadır gönderilecek. Pazarlar'da can kaybının olmaması ve yaralı olmaması bizleri sevindirdi. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdim. Başbakanımız hepinize geçmiş olsun dileklerini sunmaktadır.''
Bakan Eroğlu, Dumlupınar Üniversitesi Pazarlar Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, yakın zamanda yapılacak final sınavlarının ileri bir tarihe alınmasını istemesi üzerine Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan ile telefon görüşmesi yaptı. Eroğlu, telefon konuşmasının ardından, öğrencilere, final sınavlarının 12 Haziran genel seçimlerinden sonraya ertelendiğini açıkladı.