Yetim aylığı ödeneğinden faydalanmak için birtakım şartların sağlanmış olması gerekiyor. Öncelikle vefat etmiş kişinin; en az 5 yıllık süre boyunca sigorta kapsamında çalışmış olması, toplamda 900 günlük malullük sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartların sağlanması halinde vefat eden kişinin hak sahipleri, ilgili kurumlara yazılı talepte bulunarak yetim aylığı ödeneğinden faydalanabilirler.
SİGORTALI ÇALIŞANLAR YETİM AYLIĞI ALABİLİR Mİ?
5510 sayılı kanunun usul ve esaslarına göre, vefat eden sigortalı çalışanının dul eşi, yetim aylığı alabilmek için yeniden evlenmemiş olmalıdır. Toplumdaki genel algının tersine dul eş kadın olmak zorunda değildir, erkeklerin de yetim aylığından faydalanması mümkündür. Dul eşin çalışıp çalışmaması ya da emekli aylığı alması, yetim aylığından faydalanması konusunda belirleyici bir etken değil. Bu, yalnızca yetim aylığının hangi tutarda bağlanacağına etki eder. Özetle; dul eş sigorta kapsamında gelir elde ediyor olsa dahi yetim aylığı alabilir.
Vefat eden sigorta çalışanın çocuklarının yetim aylığından faydalanabilmeleri için ise dul eşten daha farklı bir durum söz konusudur. 5510 sayılı kanun çerçevesinde belirlenen mevzuatlar uyarınca; vefat etmiş sigortalının çocuklarının sigorta kapsamında bir gelir sahibi olmamaları gerekir. Yetim aylığı alırken sigorta kapsamına dahil olup çalışmaya başlayan ve dolayısıyla gelir elde eden çocukların yetim aylığı maaşları kesilir. Halihazırda çalışırken yapılan başvurular ise reddedilir. Kadın çocuklarda ise tüm bunlara ek olarak evli olmama şartı aranır. Kadın çocuk, yetim aylığı alırken evlenirse maaşı kesilir. Kendisine toplamda 36 aylık yetim aylığı tutar peşin olarak, çeyiz parası adı altında tek seferde ödenir. Evlendikten sonra boşanan kadına tekrardan yetim aylığı bağlanması için ise boşanma tarihi ile evlenme tarihi arasında en az 36 aylık süre geçmiş olmalıdır.