İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele bürolarının 40 tanesinin 36'sının başına kadın komiserler atandı. Onlar, kadına yönelik şiddete karşı kararlılık ve "Sıfır Tolerans" misyonuyla mesai yapan kadın kahramanlar... Kadına şiddete karşı duran kadın muhafızlar... Ortak mesajları her kadının mutlaka KADES'i kullanması... KADES ile ihbar yapan kadınlar karşılarında ilk önce onları buluyor. Yaşadıklarını bir kadına anlatıyor ve başvuru yapıyorlar. Sürekli takiple şiddet bataklığından çıkarılan ve yeni bir hayata adım atan kadınlar "KADES olmasaydı belki de hayatta değildik. Polisler bizimle çok ilgilendi. Halen de takip yapıyorlar ve ilgileniyorlar. Kadın olmaları bizlere ayrıca güven veriyor. Samimiyetlerini ve bizlere verdikleri gücü daima hissediyoruz" diyor.
Adalet Bike, Başak Cengiz, Cemile Şenel, Esra Yıldız, Sevilay Palabıyık, Sibel Koçan, Şebnem Köker, Ulviye Demir, Zeynep Üzbaş... Onlar, 2021'de "Aile İçi Şiddet" kapsamında İstanbul'da öldürülerek hayattan koparılan 46 kadın arasında yer alıyor. 46 kadının 25'i eşleri, 10'u sevgilileri tarafından öldürüldü. İsimleri gündeme; Türkiye'nin iyileşmek bilmeyen yarası "Kadın Cinayetleri" olarak düştü. Türkiye; kadın cinayetlerinin son bulması için kadına karşı şiddetle topyekun bir mücadele veriyor. Bu mücadelenin en önemli aktörleri; kadın polisler... İstanbul'da 39 ilçenin emniyet müdürlüklerinde Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Bürosu bulunuyor. 39 ilçenin emniyet müdürlüklerindeki bürolar, İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'nün bünyesindeki Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği'ne bağlı... 40 Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Bürosu'ndan 36'sının başında "Amir" olarak kadın komiserler var. Kadına karşı şiddetle mücadelenin kadın kahramanları; kadınların maruz kaldığı şiddetin üzerine kararlılıkla ve korkusuzca yürüyor.
MİSYONLARI ŞİDDETE "SIFIR" TOLERANS...
40 büronun polis sayısı toplamda 518... Hep birlikte; Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) ve "Elektronik Kelepçe" uygulaması başta olmak üzere kadına karşı şiddetin önlenebilmesi ve artık bir son bulması adına 7 gün 24 saat "Kadına Şiddete Karşı "Sıfır" Tolerans" misyonuyla mesai yapıyorlar. Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirlikleri'nde görev yapacak polisler "Eğitmenlik" sertifikaları bulunan uzman polisler tarafından "Aile İçi" ismi verilen eğitimlerden geçiriliyor. Böylece Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büroları'ndaki görevlerine; kadın mağdurlarla nasıl konuşulması gerektiğinin ve kadın mağdurlara nasıl yaklaşılması gerektiğinin bilinciyle başlıyorlar.
KADES'E 3 MİLYONA YAKIN KADIN KAYITLI...
Kadına karşı şiddetin önlenmesinde en önemli ihbar tedbiri, akıllı cep telefonlarına indirilerek kullanılan KADES Uygulaması... Türkiye'de uygulamaya kayıt olan kadın sayısı iki milyon 791 bin 297... 2021 yılında Türkiye genelinde KADES'e yapılan ihbarların sayısı 246 bin 926... İstanbul'da 398 bin 224 kadının KADES'e kaydı var. 2021 yılında İstanbul'da KADES'e yapılan ihbar sayısı ise 50 bin 993... Bir kadın şiddet gördüğünde veya riskli bir durum hissettiğinde KADES veya 112 Acil Çağrı Merkezi'nden gelen ihbar üzerine en yakın polis ekipleri hemen konum bilgisine yönlendiriliyor. İhbar eğer KADES Uygulaması üzerinden yapılıyorsa; konum bilgisinin telefonda mutlaka açık bulundurulmasının gerektiği vurgulanıyor. Kadın mağdur hemen en yakın ilçe emniyet müdürlüğüne bağlı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği'ne götürülüyor ve başvurusu alınıyor.
YAŞADIKLARINI KADIN POLİSLERE ANLATIYORLAR
Mağdurun karşısında kadın polisler oluyor ve yaşadıklarını bir kadına anlatıyor. İşte şiddetle mücadele; o ilk görüşmede başlıyor. Mağdurun ifadesi üzerinden analiz yapılarak risk seviyesi belirleniyor. Kadın eğer fiziksel şiddet gördüyse polisler eşliğinde hastaneden "Darp Raporu" alınıyor. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında "Gecikmesinde Sakınca Bulunan Haller" gerekçesiyle "Uzaklaştırma ve Korunma Kararı" çıkarılıyor. Mahkeme kararı daha sonra alınarak dosyaya ekleniyor. Mağdurlar talep etmeleri durumunda; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile görüşme yapılarak İstanbul'un 15 ilçesindeki 18 Kadın Konuk Evi'nden istediğine yerleştiriliyor. Kadın mağdurlar talep etmedikleri durumlarda ise polisler tarafından evlerine veya istedikleri bir başka adrese yerleştiriliyorlar. Kadınların korunma veya uzaklaştırma tedbiri talep etmedikleri durumlarda da risk derecesi yüksekse inisiyatif kullanılarak yine de tedbir kararları çıkartılıyor.
HAFTADA BİR GÜN YÜZ YÜZE GÖRÜŞME YAPILIYOR
Kadına karşı şiddetle mücadelede zaman mefhumu tanımaksızın görev yapan kadın polisler; psikolojik, fiziksel, ekonomik, cinsel şiddet gören kadınlarla doğrudan iletişim kuruyor. Haklarını ve özgürlüklerini anlatarak bilinçlendirme çalışmaları yaptıkları mağdur kadınların hayatlarında yeni bir sayfa açabilmeleri için mücadele ediyorlar. Mağdurlarla haftada bir gün yüz yüze görüşmeler yapıyor; talepleri ve sıkıntılarını dinleyerek takip yapıyorlar. Mağdurlara korunmalarının yanı sıra; ekonomik, barınma ve psikolojik destek sağlanmasında da önemli rol oynuyorlar. Şiddet uygulayan kişilere Önleyici ve Koruyucu Tedbir Kararları etkin bir şekilde alınarak uygulanıyor. Elektronik Kelepçe tedbirinin de önleyici bir uygulama olarak kadına karşı şiddetin önlenmesinde önemli rolü var. Şiddet uygulanan ve uygulayan kişilere takılan elektronik kelepçeler, konum olarak yakınlaştığında duruma müdahale ediliyor. Sadece İstanbul'da 30'dan fazla kişinin "Elektronik Kelepçe" ile kontrolü yapılıyor.
"KADES'İ HER KADIN MUTLAKA İNDİRMELİ..."
Kadına karşı şiddetin önlenmesi için yoğun bir çalışma sürdüren Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büroları'nın kadın amirleri; SABAH objektiflerinin karşısına geçerek düşüncelerini aktardı. Komiser Betül Tuğcu, İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amiri olarak görev yapıyor.
Komiser Mehtap Tavaslı, Sevinç Çetinkaya ve Hilal Koca da ilçe emniyet müdürlüklerinde (Fatih, Küçükçekmece, Kadıköy) görevli. İlçelerindeki Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Bürosu'nun amiri olarak kadına şiddete karşı mesai yapıyorlar. Kadına şiddetin son bulması için mücadele eden kadın kahramanlar "Mağdurlar çalışmalarımızdan çok memnun kalıyor; geleceklerini çok olumlu görüyor ve umutlarını kaybetmeden yaşamlarını sürdürüyorlar" diyor ve ekliyor: "Kadına şiddetin önlenmesinde; KADES'in çok önemli bir rolü var. Bir çok hayat KADES ile kurtarıldı. Bu nedenle KADES uygulamasını her kadın indirmeli ve aktif olarak kullanmalı. KADES üzerinden ihbar ulaştığında mağdurla irtibat kurularak yanına polisler gidene dek iletişimde kalınıyor. Sakin olunması, güvenli, kalabalık noktalara geçilmesi gibi yönlendirmeler yapılıyor. "Kadına Karşı Şiddete "Sıfır" Tolerans" misyonuyla görev yapıyoruz."
"SAMİMİYETLERİNİ DAİMA HİSSEDİYORUZ"
Önce KADES ardından da Aile İçi ve Kadına Şiddetle Mücadele Büroları'nda çalışan polislerin çalışmalarıyla yaşama tutunan ve yeni bir hayata başlayan kadınlar da SABAH'a konuştu. İstanbul'da yaşayan A.I.B. (34) erkek arkadaşından sürekli şiddet görüyordu. Yaşadıklarını anlatırken gözleri dolan A.B., gördüğü fiziksel şiddetin son dönemlerde arttığını, erkek arkadaşının evine ruhsatsız bir silah getirdiğini fark ettiğini ifade ediyor. Öldürüleceğini anlayınca KADES ile İstanbul Emniyeti'ne başvuru yaptı. Erkek arkadaşına uzaklaştırma kararı verildi. Silah bulundu ve Ç.A. gözaltına alındı. A.B. ise Kadın Konuk Evi'ne yerleştirildi. Yeni bir iş buldu ve yeni bir hayata başladı. İstanbul'da yaşayan N.T. (40) de boşandığı eski eşinin evinin çevresinde dolaştığını duydu. Bir gün pencereden baktığında apartmanın karşısında eski eşini gördü. Hemen KADES'le ihbar yaptı. Eski eş gözaltına alındı. Silahla yakalandı. N.T.'nin adresi değiştirildi. Koruma altına alındı. Ölüm tehditleri aldığı eşi tarafından takip edildiğini fark eden B.G. (28) de KADES ile belki de öldürülmekten kurtuldu. Yeni bir hayata başlayan üç kadın da SABAH'a yaptıkları açıklamada "KADES olmasaydı belki de hayatta değildik. Polisler bizimle çok ilgilendi. Halen de takip yapıyor ve ilgileniyorlar. Ayrıca kadın olmaları bize güven veriyor. Samimiyetlerini ve bizlere verdikleri gücü daima hissediyoruz" ifadelerini kullandı.
Faillerin yüzde 82'si cezaevinde...
İstanbul'da 2021 yılında "Aile İçi Şiddet" kapsamında öldürülen kadınların yüzde 32'si 26-35 yaş arasında... 36-45 yaş arası kadın cinayetlerinin oranı ise yüzde 34... Söz konusu cinayetlerin yüzde 11'inde 18-25 yaş arası, yüzde 9'unda 46-55 yaş arası, yüzde 7'sinde 56-65 yaş arası, yüzde 7'sinde de 66 yaş ve üstü kadınlar öldürüldü. Failler yüzde 82'lik oranda yakalanarak adalete teslim edildi. Yüzde 14.5'i cinayetlerin ardından intihar ederek hayatına son verdi. Yüzde 3.5'luk oranı ise henüz yakalanamayan iki firari katil oluşturuyor.
Katillerin yüzde 76'sı sabıkasız...
2021 yılında sadece İstanbul'da "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" kapsamında 59 kişi öldürüldü. Hayattan koparılanların 46'sı kadın... Öldürülen kadınların yüzde 4'ü hakkında (4 Kadın) koruyucu tedbir; yani koruma (Uzaklaştırma) kararı bulunuyor. Yüzde 96 oranda (42 Kadın) ise tedbir kararı bulunmuyor. Cinayetleri işleyenler arasında sabıkası olanlar yüzde 24'lük bölümü oluşturuyor. Katillerin yüzde 76'sı ise sabıkasız...
Yüzde 69'u Avrupa Yakası'nda...
"Aile İçi Şiddet" kapsamında İstanbul'un toplam 28 ilçesindeki 59 cinayetin yüzde 69'luk bölümü Avrupa Yakası'nda, yüzde 31'lik diğer bölümü ise Anadolu Yakası'nda işlendi. 2021 yılında İstanbul'da "Aile İçi Şiddet" kapsamında en fazla cinayetin işlendiği ilçeler ise Küçükçekmece (5), Kartal (4), Eyüp Sultan (4), Esenyurt (4), Esenler (4) ve Pendik (4)...
Fotoğraf Altı: 2021 yılında İstanbul'daki kadın cinayetlerinin yüzde 36'sının silahla işlendiği, cinayetlerde kullanılan silahların yüzde 95'inin ise ruhsatsız olduğu tespit edildi. 17 yaşındaki Cemile Şenel de ruhsatsız silahla öldürülmüştü.