Segâh, Klasik Türk Müziği'nde si perdesine yakın seste bir nota ve bu perdeyi karar sesi almış bir makamdır. Segâh perdesi, si natürel ve si bemol notaları arasında yer alan, natürel si'den 1 koma daha pes bir perdedir. Segâh makamı ise, kararını segâh perdesinden alan, çıkıcı seyir takip eden bir makamdır. Güçlü sesi olarak nevâ (batı müziğinde Re), yeden olarak kürdi veya rast perdesi kullanılabilen bir makamdır.
SEGAH TEKBİRİ SÖZLERİ
Allahüekber allahüekber
la ilahe illallahü vallahü ekber
allahüekber velillahi'lhamd
BUHURİZADE MUSTAFA ITRİ
Asıl adı Mustafa olan tasavvuf erbabı Itri'ye, çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için Itri lakabı verildiği söylenir. Itri'nin günümüze kadar gelen ve bunların arasında en beğenilenleri Segâh Bayram Tekbiri, Segâh Salat-ı Ümmiye, Cuma Salâtı, Dilkeş-haveran Gece Salası, Rast Mevlevi "Na't-ı Mevlana" olmuştur. Segâh Tekbiri, camilerde Itri'nin bestesiyle okunur. UNESCO, 2012 yılını Itri Yılı ilan etmiş, adına birçok anma törenleri düzenlenmişti.
YEMEK DUASI DA DEĞİŞMİŞTİ
Öte yandan İçişleri Bakanlığı, askerin yemek duasında da değişikliğe gitmişti. Yayımlanan yeni genelgeyle askerlerin artık yemek dualarına 'Tanrımıza Hamdolsun' diye değil, 'Allahımıza Hamdolsun' diye başlaması kararlaştırılmıştı.