İstanbul'da önceki gün düzenlenen operasyonla ortaya çıkan sahte kanser ilaçlarını, başta Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakülteleri olmak üzere birçok onkoloji merkezinde tedavi gören hastaların da kullandığı ortaya çıktı. 30 sahte ilaçtan sağlıkları kötü etkilenen 95 hasta, savcılığa başvurarak kanser simsarlarından şikâyetçi oldu. Polisin başta İstanbul olmak üzere 10 ilde düzenlediği sahte ilaç operasyonunda kanser simsarlarının 30 önemli ilacın sahtesini ürettikleri ortaya çıkmıştı. Operasyonlarda 5 bin sahte ilaç ele geçirildi. Çetenin lideri İsmail Ç.'nin de aralarında bulunduğu 60 kişi gözaltına alındı.
HEMŞİRE DİKKATİ
Soruşturma sürerken polisin takibine ilginç bir ayrıntı takıldı. Özellikle İstanbul'da bulunan hastanelerde tedavi gören kanser hastalarının simsarların ürettiği ilaçları kullandıkları tespit edildi. Çoğunluğu Çapa Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki "Onkoloji Servisi"nde tedavi gören hastaların, polisin kendilerine ulaşması ile sahte ilaç kullandıklarından haberdar oldukları belirlendi. Bu kişiler sahte ilaç veren kişilerden şikâyetçi oldu. Çetenin, piyasada bulunmayan ilaçları hazırladıkları saptandı. Sahte ilaçları kullanan sağlık kuruluşları ile ilgili Sağlık Bakanlığı'na yazı geçildi. Bakanlık da bu kurumlarla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sürerken, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli bir hemşire, hastaya verilen ilacın yoğunluk hacminin normalden daha az olduğundan şüphelendi. İlacın seri numarası sistemle eşleşti. Ancak son kullanma tarihi eşleşmedi. Gerçek serinin son kullanma tarihi 2013 iken şikâyet konusu ilacın son kullanma tarihi 2014 yılı idi. Etiketteki yazı tipi, renk ve metinin, referans numunesinden farklı olduğu gözlemlendi. İlaç şişesi, Roche firmasına gönderildi.
İNCELEME YAPILDI
İncelemede, herhangi bir protein içermediği, su, sodyum klorür, trehaloz, sitrat, propilen, glikol, izopropanol, benzoik asit, tert-butanol, aseton ve aromatik bileşikler saptandı ve ilacın sahte olduğu belirlendi. İlacın sağlığı etkileyecek maddelerle yapıldığı belirlendi. Çetenin, geçen yıllarda genelde ağrı kesici ilaç hazırladığı, yakalanmaları ve fazla para kazanamamaları nedeniyle kanser ilaçlarına yöneldiği belirlendi.
BAKAN: SAHTE BİLGİSİ ANINDA ALINACAK
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İlaç Takip Sistemi üzerinden denetim ağını genişlettiklerini, ilaç olarak vatandaşa giden her ürünü takip ettiklerini belirterek, "Ayrıca vatandaş fotoğrafını çekip İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na gönderince hemen dönüşü yapılacak, bu şekilde orijinal mi sahte mi bilgisini alabilecek" dedi. Hiçbir özelliği olmayan, ilacın orijinal formatının görüntüsü verilerek üretilen sahte ürünlerin hastaya belirli aracılarla satışının söz konusu olabildiğini belirten Müezzinoğlu, Emniyet'in son operasyonuyla hadisenin artık hukuka geçtiğini, kendilerine düşenin bunu engellemek için gerekeni yapmak olduğunu söyledi. TBMM gündemindeki "torba yasa" ile özellikle ruhsatsız ürünler ya da endikasyonu aşan tanıtımlar için hapis cezası getirileceğini kaydeden Müezzinoğlu, "Ümit ederim önümüzdeki haftalarda cezai müeyyideler artmış olacak" dedi. İlaç Takip Sistemi ile bir ilacı üretildiği yerden hastaya ulaşıncaya kadar takip edebildiklerini anlatan Müezzinoğlu, "İlaç Takip Sistemi üzerinden denetim ağını genişletiyoruz , ilaç olarak vatandaşa giden her ürünü takip ediyoruz" diye konuştu.