İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri 4 aylık teknik takiple ucuz ilaçların ambalajlarını değiştirip kanser ilacı olarak piyasaya süren şebekeye operasyon düzenledi. Polis çete lideri İsmail Ç.'nin kazandığı parayla Zeytinburnu'ndaki süper lüks bir rezidanstan daire satın aldığını tespit etti.
HABER, ABD'DEN GELDİ
ABD'de yayın yapan Wall Street Journal Gazetesi, 2 yıl önce Türkiye'nin sahte kanser ilaçlarının üretim üssü olduğunu yazdı. Gazete, üretilen sahte ilaçların ABD, İngiltere ve Danimarka'ya gönderildiğini de belirtti. Türk polisi, ucuz ilaçların ambalajlarını değiştirip pahalı kanser ilacı haline getiren İsmail Ç. liderliğindeki şebekeyi tespit etti.
ECZANEYE SATMIŞLAR
4 aylık teknik ve fiziki takipte kan donduran detaylar ortaya çıktı. Kanser simsarlarının Suriye, İran, Mısır, Libya ve Azeybaycan'dan kaçak yollarla ilaç hammaddesi getirtip Bağcılar'da taklit üretim yaptığı belirlendi. Takipte kanser simsarlarının 3 TL'lik nezle hapını alıp, ambalajını değiştirerek 1500 TL'ye kanser ilacı diye sattığını tespit etti. Şebekenin bazı ilaçları da 20 bin TL'ye ecza depolarına sattıkları öğrenildi. Önceki gün Ankara, Kocaeli, Batman, Adana, Iğdır, Diyarbakır, Şanlıurfa ve İstanbul'da 25 ilçede 130 ayrı adrese eşzamanlı şafak operasyonu düzenlendi. "Derman" operasyonuna havadan polis helikopteri de destek verdi. Aralarında Suriye ve Iraklı kişilerin de bulunduğu 60 kişi gözaltına alındı.
KUTULARI BASTILAR!
Fatih'teki bir ecza deposuna düzenlenen baskında çoğunluğu kanser tedavisinde kullanılan 5 bin kutu sahte ilaç bulundu. Polis çetenin Bağcılar'da fabrika olarak kullandığı imalathanede de sahte ilaç üretiminde kullanılan çok sayıda ilaç prospektüsü ve kutusu buldu. Matbaa makinesiyle ayrıca sahte fatura ve pasaport basımı da yapıldığı belirlendi. Ekipler, çeteden ilaç aldığı belirlenen ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çapa Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne yakın konumda bulunan 6 ecza deposuna da baskın düzenledi. Bu baskında da binlerce kutu ilaç ele geçirildi. Polis 12 ayrı eczaneye de girdi. Üsküdar'da bir eczaneye düzenlenen operasyonda da sahte olduğu belirlenen kalp ilaçlarına el konuldu.
İnternet ve SMS tuzağına dikkat!
Türkiye'de ilaç sahteciliğiyle mücadelede başarıyı artırmak amacıyla çalışmalar devam ederken, sahte ilaç satanlar, toplu SMS atarak ya da Facebook gibi sosyal ağlarda profil oluşturarak, yeni erişim kanalları bulmaya çalışıyor. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, "İnternet ya da SMS yoluyla erkekler cinsellik ya da kellik ilaçları, kadınlar ise kozmetik ürünleriyle zayıflama ilaçları alıyor. Bu ilaçları eczaneden istemekten çekinenler tuzağa düşüyor. İnsanların zafiyetinden yararlanıyorlar. Bu konuda emniyetle işbirliği içinde çalışıyoruz" dedi.