Ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, cerrahın hasta üzerinde el bileğine benzeyen kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirdiği yöntem olan robotik cerrahi tedavisi Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 4 yıldır başarılı bir şekilde uygulanıyor. Bu yöntemin hasta ve hekim açısından oldukça avantajlı olduğunu ifade eden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezgin Uludağ, "Da Vinci Robotik Cerrahi sistemi olarak bilinen robotik cerrahi, ilk olarak astronotların sağlık gereksinimlerini karşılamak için geliştirildi. Günümüzde de uzaktan erişimle robotik cerrahi teknolojisi kullanılıyor. Hastaya ameliyat sonrası daha az ağrı ve daha az hastanede yatış süresi gibi avantajlar sağlıyor. Ayrıca küçük kesilerle yapılan ameliyatlar sonrası estetik olarak da hastayı memnun edecek sonuçlar veriyor. Hekim ameliyatı konsola oturarak yaptığı için yorulmuyor. Fiziksel olarak daha az yorulan cerrah kararlarını da daha doğru verebiliyor" şeklinde konuştu.
ROBOTİK CERRAHİ HER AMELİYATTA KULLANILABİLİR
Hastaların da artık robotik cerrahi konusunda bilinçlendiğini ve hekimlerden kendilerinin talep ettiğini dile getiren Uludağ, "Bu teknoloji ağırlıklı olarak üroloji, kadın hastalıkları ve genel cerrahide kullanılıyor. Genel Cerrahi içinde mide kanseri cerrahisi, kolon kanseri cerrahisi, obezite cerrahisi ve fıtık cerrahisi gibi alanlarda robot uygulanabiliyor. Hastaların geri dönüşlerinden de memnunuz ama bu memnuniyetin bilimsel ortamlarda da yer bulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
KENDİ ÜRETTİĞİMİZ KONSOLLARIN BAŞINDA TÜRK HEKİMLERİ OLMALI
Robotik cerrahi teknolojisinin yerli ve milli imkânlarla üretilmesinin de çok önemli olduğuna değinen Uludağ, şöyle devam etti: "Robotik cerrahi ilk olarak Amerikan Uzay Dairesi (NASA) tarafından 1980'li yılların sonlarında yaralı askerlere uzaktan müdahale etmek için tasarlandı. Daha sonra 1990'lı yılların başında kalp cerrahisi başta olmak üzere çeşitli tıp dallarında kullanılmaya başlandı. Ülkemizde de 2010 yılında kullanıma girdi. İlk olarak ürolojik ameliyatlarda kullanıldı. Robotik cerrahi teknolojisi kendi içinde de büyük bir devrim yaşadı. Teknoloji baş döndürücü bir şekilde çok hızlı ilerliyor. Umarım ülkemizde de bu teknolojinin üretimi kısa zamanda başlar. Bugün bu teknolojiye yatırım yapan ülkeler var. Çin, Rusya ve Hindistan bunlardan bazıları. Yetenekli, bilgili ve tecrübeli cerrahların olduğu ülkemizde bu alana yatırım yapılacaktır diye düşünüyorum. Kendi ürettiğimiz konsolların başında Türk hekimleri olsa ne güzel olur."