Bu yıl yarışmaya Özgün Araç Kategorisi'nde 199, Hazır Araç Kategorisi'nde ise 168 başvuru alındı. Toplamda 367 başvuru arasından yapılan elemeler sonucunda, 19 farklı ilden gelen 38 takım finale kalmaya hak kazandı. Finale kalan araçlarda yapılan son teknik kontrollerin ardından, Özgün Kategori'de 21, Hazır Kategori'de ise 3 araç olmak üzere toplam 24 araç finale kaldı. Finale kalan takımlar, otonom sürüş algoritmalarını ve mühendislik yeteneklerini sergileyecek.
YARIŞMANIN KATEGORİLERİ VE ÖDÜL MİKTARLARI
Robotaksi - Binek Otonom Araç Yarışması, Takımların, A'dan Z'ye tüm araç üretimini ve yazılımını kendileri gerçekleştirdiği "Özgün Araç Katagorisi" ve Bilişim Vadisi tarafından sağlanan otonom araç platformlarında kendi yazılımlarını kullanan "Hazır Araç Katagorisi" olmak üzere 2 ayrı katagoride gerçekleşiyor. Özgün araç katagorisinde birinci olan takıma 200.000 TL, ikinciye 150.000 TL, üçüncüye ise 120.000 TL ödül verilecek. Hazır Araç Katagırisinde ise Birinci olan takım 150.000 TL, ikinci olan takım 120.000 TL, üçüncü olan takım ise 100.000 TL ödül kazanacak.
YETENEKLERİNİ SERGİLİYORLAR
12-19 Ağustos 2024 tarihleri arasında Bilişim Vadisi'nde araçlarını yarışa hazırlamak için son testlerini yapan takımlar, 20-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçek bir pist ortamında otonom araçlarının yeteneklerini sergiliyor. Teknolojik gelişmelerin hız kesmeden devam ettiği bir dönemde, otonom araçlar geleceğin şehirlerinin en önemli unsurlarından biri olmaya aday. Bu yarışma, sadece genç mühendislerin ve teknoloji meraklılarının becerilerini ortaya koymalarına değil, aynı zamanda Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini de göstermelerine olanak tanıyor.
YARIŞMALAR SAYESİNDE İSTİHDAM EDİLİYORLAR
2017'den bu yana düzenlenen yarışmalara katılan birçok öğrenci, yeteneklerini göstererek birçok kurum ve kuruluşta istihdam edildi. Hatta yarışmalara ilk olarak katılan takımlardan birçoğu, büyük bir otomotiv şirketinde çalışmaya başlayarak geliştirdikleri otonom araçları 9 farklı ülkeye ihraç etti.
FİNALE KALAN TEK LİSE TAKIMI: O GACA
Yarışmaya katılmaya hak kazanan tek lise takımı olan O Gaca'nın takım kaptanı Azra Yılmaz, "Zonguldak'tan geliyoruz. Takımımız 16 kişiden oluşuyor. 3 yıldır bu yarışmaya hazırlanıyoruz. Anadolu Lisesi, Meslek Lisesi ve Fen Lisesi öğrencilerinden oluşan karma bir takımız. Birbirimizi tanımıyorduk ama bu amaçla yollarımız kesişti. Geçtiğimiz 2 yılda olduğu gibi bu yıl da teknik kontrolleri geçtik ve finale kalan tek lise takımı olduk. Üniversite takımlarıyla yarışacağız. Eğitim açısından bir tık geride olsak da bu açığı kapattık. Aracımız güneş enerjisi ile şarj olabiliyor ve tamamen bizim tasarladığımız yapay zeka ile çalışıyor. Yarışmadaki hedefimiz pisti tamamlamak. Lisemiz ayrıca Elektrikli Araçlar Yarışması'na da katıldı ve orada da iyi dereceler elde ettik. Takımımızın ve aracımızın ismini, Zonguldak'ın ilk yerleşim birimi olan Ogaca koyduk." dedi.
KAMERA VERİLERİYLE ÇALIŞAN OTONOM ARAÇ
Yozgat Bozok Üniversitesi'nden katılan 13 kişilik Iee Beem takımının danışmanı Bilgisayar Mühendisliği öğretim görevlisi Fatma Nur Ortataş, "Bu yarışmada 2019 yılından bu yana hep finalist oluyoruz. Daha önce bir ikinciliğimiz oldu. Öğrencilerimiz iyi bir iş çıkardı; özgün araç kategorisinde son teknik kontrolleri geçerek finale kalan 21 takımdan biri olduk. Gerçekten bu yarışmalar, tüm üniversitelerin ve takımların yeteneklerini sergileyeceği bir ortam sağlıyor. Şimdi finale odaklandık." dedi. Takım kaptanı Uğur Yakut ise "Takım arkadaşlarımızla oldukça güzel bir çalışma yaptık. Özgün araç kategorisi için farklı bir araç hazırladık. Bizim aracımızı diğerlerinden ayıran özellik, sadece kamera verilerini kullanarak kendiliğinden gitmesidir. Heyecanlıyız." diye konuştu.