İslam aleminin merakla beklediği Ramazan ayı için geri sayım başladı. Müslüman alemi için önemi büyük olan bu ay için vatandaşlar çeşitli araştırmalar yapıyorlar. Hem ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek için hem de tatil fırsatlarından yararlanmak adına resmi ve dini tatil takvimini merak edenler konuya yönelik araştırmalarını sürdürüyorlar. Yeni yıla henüz yeni girdiğimiz şu dönemde Müslümanlara farz kılınan oruç ibadetinin gerçekleştirileceği ramazan başlangıcı ne zaman? Diyanet takvimine göre; ramazan ve kurban dini bayramlar ne zaman başlıyor?
2020 yılında en çok merak edilen konulardan bir tanesi resmi ve dini tatil takvimleri oldu. Müslüman alemi açısından oldukça önemli olan oruç ibadetinin yapılacağı Ramazan ayı ayrı bir önem taşıyor. Vatandaşlar arama motorlarında "Üç aylar ne zaman?" sorusunun yanıtını arıyorlar. Bu bağlamda; haberimizin içeriğinden Diyanet takvimine göre ramazan ve kurban bayramı takvimine ulaşabilir, gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
İşte ayrıntılar!
RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Ramazan ayı 24 Nisan 2020 tarihinde başlayarak, 23 Mayıs 2020 tarihinde sona erecek.
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
24 Mayıs 2020 Pazar 1. Gün
25 Mayıs 2020 Pazartesi 2. Gün
26 Mayıs 2020 Salı 3. Gün
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Kurban Bayramı ise 30 Temmuz 3 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. Kurban Bayramı arefesi 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor. Bayramın geri kalan günleri ise Cuma-Cumartesi,Pazar ve Pazartesi günlerine denk geldiğinden toplamda 5 günlük bir tatil olması öngörülüyor.
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Ramazan ayı içinde olan ve 'Bin Aydan Daha Hayırlı' olarak ifade edilen Kadir Gecesi ise 19 Mayıs 2020'de idrak edilecek.
RAMAZAN AYI'NIN ÖNEMİ
3 Aylar'ı uğurladığımız Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur'an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam'ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.
ÜÇ AYLAR NE ZAMAN?
Mübarek üç aylar, 2020 yılında Receb ayının ilk günü olan 25 Şubat Salı günü başlayacak.
Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 27 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek.
Miraç Kandili 21 Mart Cumartesi günü, Berat Kandili ise 7 Nisan Salı günü idrak edilecek.
Bu yıl Ramazan ayı ise 24 Nisan Cuma günü başlayacak.
2020 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?
Regaib Kandili 27 Şubat perşembe günü
Miraç Kandili 21 Mart cumartesi günü
Berat Kandili 07 Nisan salı günü
Mevlid Kandili 28 Ekim çarşamba günü
ÜÇ AYLARDA HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren üç ayları dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.
– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
– Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.
– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
– Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.