Mübarek Ramazan ayına girmemiz ile birlikte vatandaşlar internet üzerinden Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler, okunacak dualar neler gibi soruların yanıtlarını aramaya başladı. On bir aydan daha hayırlı olan bu ayda yapılacak olan ibadetlerin daha fazla sevap getireceği, günahların affedileceği bilinirken vatandaşlar konu ile ilgili araştırmalarını da sürdürüyor. Buna göre; Ramazan ayında nasıl ibadet edilir, hangi dualar okunur? Hz. Muhammed (S.A.V) Ramazan'da bir gününü nasıl geçirirdi? Ramazan ayında okunacak dualar çekilecek zikirler ve yapılacak ibadetler neler?
Mübarek Ramazan ayına girmemiz ile birlikte en merak edilenlerden bir tanesi Ramazan ayında yapılacak ibadetler ile okunacak dualar oluyor. Binlerce vatandaş ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek için internet üzerinden araştırma yapmaya başladı. Buna göre; Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler, okunması gereken dualar nelerdir?
İşte konuya yönelik tüm bilgiler!
Ramazan ayında her Müslüman oruç tutarak, ibadetini yerine getirir. Fakat Ramazan ayında sadece oruç tutmak yeterli değildir. Çeşitli ibadetler yaparak, bu mübarek ayı bir Müslüman olarak daha doğru ve verimli geçirebilirsiniz. Ramazan ayında özellikle teravih namazları kılmak, Kuran okumak ve bunların her birini cemaatle beraber yapmak gerekir.
Ramazan ayı, Müslümanlar için ibadetlerin en çok olduğu aylardan birisidir. Bu ayda cemaatle, toplu olarak yapılan ibadetler çok önemlidir. Bu sebeple, namazları ve duaları cemaatle yapmaya özen göstermek gerekir. Ayrıca orucu açmadan önce mutlaka iftar duası okuyarak, orucu daha bereketli hale getirmelisiniz.
Ramazan ayında Müslümanların yapabileceği çeşitli ve pek çok ibadet bulunmaktadır. İşte Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler;
Resulullah (S.A.V.) şöyle buyurmuştur; ''Ramazan'da her kim tesbih ya da tehlil ve tekbir getirecek olursa, gece ve gündüz perdesi ile örtülünceye kadar sevabını yazmak üzere o kişileri 70 bin melek karşılar.'' Bu rivayete bağlı olarak o yüzden Ramazan ayında doğru tesbih ile belirli kurallara uygun şekilde tesbih çekmek büyük öneme sahiptir.
DUA VE İBADETE DAHA FAZLA YÖNELİRDİ
Sevgili Peygamberimiz mübarek Ramazan ayında gündüz vakitlerini oruç tutarak, gece vakitlerini de ibadet ile geçirirdi. Peygamber Efendimiz hadislerinde oruç tutmanın sadece aç ve susuz kalmaktan ibaret olmadığını, asıl amacının erdem ve ahlak sahibi bir insan olmayı hedeflemek olduğunu da vurgulardı. Elbette Peygamberimiz mükemmel oruç tutardı. Mükemmel oruç için, dilinizi kötü söz söylemekten, kulağınızı kötü sözü dinlemekten, beyninizi gereksiz düşüncelerden arındırın ve kötü işlerden sakının.
İftarını acele ile açardı ve az yemeye özen gösterirdi.
Sahur yemeklerinde de iftar gibi mideyi tam doldurmadan yemeyi tavsiye ederdi.
Peygamber efendimiz geceleri teravih namazı kılardı.
Ramazan ayının son on günü itikafa girerdi. Yani tüm vaktini ibadetle geçirmek üzere mescitte ikamet ederdi. Ayrıca peygamberimiz Kadir Gecesi için de Ramazan ayının son on gününü işaret ederdi.
Gece namazının kıymetinin yüksek olduğunu bildiren Peygamber Efendimiz, dinç kalabilmek açısından gündüz uykusu tavsiye ederdi.
YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMAYA ÇOK ÖNEM VERİRDİ
Peygamber Efendimiz her zaman cömertliği ile bilinirdi. Cömert olanın cennete ve Allah'a daha yakın durduğunu bildirirdi.
Sevgili Peygamberimiz Ramazan ayında, özellikle dayanışma ve yardımlaşmaya önem verirdi.
Herkesin gücü yettiği oranda çevresinde ihtiyacı olanlara yardım etmesini öğütlerdi.
Peygamber Efendimiz sadakanın en hayırlısının mübarek Ramazan ayı içerisinde verilen sadaka olduğunu anlatırdı.
Çocukları sevindirmeye özen gösterirdi.
İftar vakitlerinde muhakkak misafir ağırlardı. Peygamberimiz iftara davet edildiğinde de mutlaka davete icabet ederdi.
DAHA ÇOK KUR'AN OKURDU
Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ay olması hasebiyle Peygamber Efendimiz, Cebrail Aleyhisselam ile birlikte Kur'an hatmederlerdi.
Ramazan ayı boyunca gerek evlerde gerek camilerde okunan mukabeleler, Peygamber Efendimiz ve Cebrail Aleyhisselam'ın karşılıklı Kur'an okumasının temsili niteliğindedir.
Rivayet olunduğuna göre bir hadis-i şerifte Peygamberimiz demiştir ki; "Allah'ın kitabına sarılın! Çünkü o kitapta sizden önce gelmişlerin tarihi ve aranızdaki meselelerin hükmü vardır."