Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini Ramazan ayında sofralarına taşımak isteyenler bugün ne pişirsem, iftara ne pişirsem gibi sorulara yanıt arıyor. Hem sağlıklı hem doyurucu iftar menüsü hazırlamak isteyen müminler iftar menüsü tariflerine göz gezdiriyor. Uzmanlar iftar sofrasında muhakkak sıvı tüketiminin olması gerektiğine vurgu yapıyor. Uzun süre oruç tutan bedenimiz gün boyu susuz kaldığı için iftar menüsünde çorba ve sebze yemeklerini bulundurmamız gerekiyor. Mübarek oruç ibadetinin yirmi yedinci gününde en güzel iftar menüsü oluşturmak için vatandaşlar "Bugün ne pişirsem?", "İftara ne pişirsem?" sorularına yanıt arıyor. İşte, en kolay, lezzetli be doyurucu Ramazan ayı 28.gün iftar menüsü
Ramazan ayı 28.gün iftar menüsünde mercimek çorbası, ıspanaklı lazanya, çikolatalı puding yer alıyor. On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı iftar menüsünü sağlıklı ve doyurucu yemeklerle değerlendirebilirsiniz.
Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem?
1 su bardağı sarı mercimek
1,5 su bardağı tavuk suyu
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
Mercimekleri bol suda yıkayın.
Tereyağını eritin ve küp küp doğranmış soğanları ve ezilmiş sarımsakları kavurun.
Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun.
Çırpma Teli Kullanın: Un kavrulduktan sonra suyu ilave ederken çırpma teli kullanmak çorbanın topaklanmasını engeller. Mercimek çorbasının doğru kıvamını tutturmanın sırrı budur.
Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin.
Mercimekleri de ilave edin ve kalan suyu da ilave edip kaynamaya bırakın.
Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Kaynayan ve kıvamlanan çorbayı blenderdan geçirin ve daha sonra ince delikli bir süzgeçten süzün ve pürüzsüz kıvama getirin.
8 adet lazanya yaprağı
Su
Yarım kilo ıspanak
2 adet orta boy soğan
Ayçiçek yağı
2 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
10-15 adet kültür mantarı
Tuz
Karabiber
Pul biber
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Soğanları jülyen doğrayın. Mantarları ince doğrayın. Bir tavada ayçiçek yağını ısıtın. Önce soğanları ardından mantarları ekleyip, soteleyin. Ardından ıspanakları ince doğrayıp, tavaya ilave edin. Ispanaklar yumuşadıktan sonra tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırıp, hafif soğumaya bırakın.
BEŞAMEL SOS NASIL YAPILIR?
Küçük bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Unu ilave edip, kavurun. Kavrulan una, sütü ilave edip iyice karıştırın. Tuz, karabiber ve muskatla tatlandırın. Hafif akışkan bir kıvam olacak şekilde beşamel elde edin.
Bir tencereye su ve tuz koyup, kaynamaya bırakın. Kaynayan suda lazanya yapraklarını ortalama 1 dakika haşlayıp kenara alın.
Fırın tepsisine beşamelden 2 yemek kaşığı gezdirin. Üzerine lazanya yerleştirin. Ardından 2 yemek kaşığı beşamel, beyaz peynir ve hazırladığınız iç harçtan ilave edin. Tekrar lazanya yapraklarından koyup, beşamel ve iç harçtan koyun. Bütün malzemeler bitinceye kadar bu işlemi devam ettirin. En son koyduğunuz lazanya yaprağının üzerine beşamel ilave edin. Ardından rende kaşar peyniri serpin ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında
4 su bardağı süt
8 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
Vanilya ve tereyağı dışındaki bütün malzemeleri tence içine alıp homojen şekilde karıştıralım. Ardından orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirelim. Kaynayınca ocaktan alıp içine tereyağı ve vanilyayı ekleyelim. Mikserle bir kez karıştırıp kaselere dolduralım. Soğuyan pudinglerinizi Hindistan ceviziyle süsleyip sunabilirsiniz.