Türk mutfağına özgü lezzetli ve sağlıklı iftar menüsü hazırlamak isteyenler '' Bugün ne pişirsem, iftara ne yapsam?'' sorusuna yanıt arıyor. Bereket ayı olan Ramazan 23.gününde sağlıklı ve pratik iftar menüsü hazırlamak isteyenler şık sofralarla hazırlıklara başladı. Ramazan ayında oruç ibadetinin yerine getirilmesinden dolayı sahur ve iftarda sağlıklı, besleyici ve doyurucu yiyeceklerin olması önemli olmaktadır. İftar sofralarında yenen yiyecekleri küçük porsiyonlar halinde tüketmek faydalı olacaktır. Uzmanların da bu konuya vurgu yapmasından dolayı hem lezzetli hem de sağlıklı iftar menüsü nasıl hazırlanır? Sorusuna yanıt aranoyor. Peki Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem? İşte Ramazan ayı 23.gün iftar menüsü tarifleri
Ramazan ayı 23.gün iftar menüsünde patlıcan çorbası, pirinç pilavı, çökertme kebabı ve güllaç yer alıyor. On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı iftar menüsünü sağlıklı ve doyurucu yemeklerle değerlendirebilirsiniz.
Bugün ne pişirsem? İftara ne pişirsem?
Köz Patlıcan Çorbası Malzemeleri
3 adet patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 – 2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
5 su bardağı su
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Dereotu – üzeri için
Hazırlanışı:
Patlıcanları közleyin.
Bir çorba tenceresinde tereyağını eritin ve unu ekleyip, hafifçe kavurun.
Közlenmiş patlıcanları küp küp doğrayın, tencereye ekleyin ve bir tur çevirin.
(Alternatif olarak patlıcanları tencere içinde ezebilirsiniz.)
Ezilmiş sarımsağı da ekleyin.
Suyunu yavaş yavaş ilave edin ve hafif kaynayınca sütü ekleyip, karıştırın.
Bir taşım kaynatın ve baharatlarını ilave edin.
İnce doğranmış dereotuyla servis edin.
Malzemeler:
700 gram parça dana antrikot
4 adet kızartmalık orta boy patates
Ayçiçeği yağı
Yoğurt sos için:
3 su bardağı yoğurt
5 diş sarımsak
Domates sos için:
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 adet domates
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Yapılışı:
Küçük bir tencereye zeytinyağını alın. Salçayı ekleyin ve kavurun.
Kavrulan salçanızın üzerine domatesleri ekleyin ve üzerine ekşiliğini almak için toz şeker ekleyin.
Tuz ve karabiberle baharatlandırın. Ara ara karıştırarak pişirin.
Patatesleri soyun ve suda bekletin.
Patateslerinizi bir aparat yardımıyla ya da rendenin kalın tarafıyla kibrit şeklinde doğrayın.
Ardından suyunu süzün ve bir havluya çıkartıp iyice kurulayın.
Geniş bir tavaya ayçiçeği yağı koyun ve kızdırın. Patateslerinizi kızartın.
İzli tavanızı ocağa alın ve ısıtın.
Etleri ince uzun parmak genişliğinde doğrayın ve ısıttığınız tavada pişirin.
Sarımsakları soyun ve rendeleyin. Yoğurda katıp iyice karıştırın.
Bir servis tabağının en altına patatesleri yayın.
Üzerine yoğurdu, onun üzerine de eti yerleştirin.
Etlerin üzerine yoğurt ve hazırladığınız domates sosunu gezdirip, servis edin.
Sulu yemeklerinde yanında vazgeçemediğimiz pilav, her gün milyonlarca kişinin mutfağında yapılır. En sık yapılan yemekler arasında belki de ilk sırada bulunur. İlk defa deneyecek olanlar daha önce denenmiş ve en lezzetli, nefis pirinç pilavı tarifi anlatımına bu başlık altından ulaşabilirler. Nefis yemek tarifleri arasında bugün pirinç pilavı yapmayı seçen kişiler ayrıntıları incelemeye başlayabilir.
Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı pirinç (6 kişilik)
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı tel şehriye (tercihe göre)
3 su bardağı sıcak su
1 adet tavuk suyu (tercihe göre)
1-2 damla limon
Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtalım şekerler tamamen eriyince altını kapatalım sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakalım. Çünkü süt kaynar olursa tatlınız hamur olur el yakmayacak şekilde olmalı ılık olunca güllaç yapraklarını derince bir tepsiye koyalım üzerine her yeri ıslanacak şekilde kepçe ile süt dökelim 3 güllaç yaprağını aynı işlemi tekrarlayalım ve 3. katı da sütle ıslattıktan sonra bu kata fındık serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak döşeyelim kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alıp içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine dökelim. Tatlıyı buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyip servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yarım paket güllaç (6 yaprak güllaç)
1, 5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş fındık (İri taneli)
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Üzeri İçin;
Fındık
Vişne