HPV'nin en sık cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın görülen bir enfeksiyon olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Soner Pul, "Cinsel hayatı aktif insanların hayatları boyunca yüzde 50 ihtimalle HPV'ye yakalanacağı ve enfekte olan kadınların rahim ağzı kanseriyle karşılaşabileceği biliniyor. HPV'den aşılanarak da korunuluyor. Aşı ile özellikle HPV bulaşması olmadan korumaya başlayarak rahim ağzı ve diğer HPV'ye bağlı kanserler ve öncü lezyonların oranını azaltma hedefleniyor. Bu amaçla üç aşı tipi geliştirilmişti. Bunlardan sonuncusu olan 9'lu aşının ülkemize de geldi" diye konuştu.
ERKEKLERE DE UYGULANABİLİYOR
Yeni 9'lu aşının 9 yaşından büyük çocuklara ve yetişkinlere yönelik bir aşı olduğunu belirten Pul, "HPV aşısı; HPV'nin, 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 tiplerine karşı geliştirilmiş bir aşı ve kas içine uygulanıyor. İçerisinde virüse ait yüksek düzeyde saflaştırılmış, enfeksiyöz olmayan proteinler vardır. Yani canlı aşı değildir ve aşıdan enfeksiyon kapılmaz. Aşı sadece rahim ağzı kanserinden korumakla kalmaz, genital siğil, vulva, vajina ve anüs kanserlerine karşı da koruyucudur. Zaten bu kanserlerin hepsi HPV ile ilişkilidir ve hem bulaştırıcılığın azalması hem de penis bölgesi siğil ve anüs kanserinden koruyucu etkisi sebebi ile erkeklere de uygulanabilir." şeklinde konuştu.
HPV'YE BAĞLI HASTALIK GEÇİRMEK AŞIYA ENGEL DEĞİL
Bu aşının HPV ile ilişkili hastalıkların tedavisinde kullanılmayacağını da vurgulayan Pul, şunları söyledi: "9'lu aşıda bulunan HPV tiplerinden herhangi biriyle ilişkili kronik enfeksiyonu veya hastalığı hâlihazırda mevcut olan kişilerde herhangi bir etki göstermez. Bununla birlikte daha önceden HPV ile enfekte olmuş veya olmamış kişiler, 9'lu aşıda bulunan diğer HPV tipleriyle ilişkili hastalıklara karşı da korunma sağlayabilir. Kısacası daha önce HPV'ye bağlı bir hastalık geçirmeniz aşı olmaya engel değildir. 3 doz halinde uygulanan 9'lu aşı, emzirme döneminde de uygulanabiliyor."