Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Atom-Molekül Fiziği Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 'Her köyden bir Aziz Sancar çıkabilir' sloganıyla başlattığı okuma etkinlikleri kapsamında köy köy gezerek öğrencilerle buluşuyor. Anadolu'nun en ücra köy okullarına giderek dersler veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata 7 ilde 64 köy okulunda eğitim verdi. Şırnak'tan Balıkesir'e yurdun dört bir yanındaki yüzlerce köy okuluna çevrimi eğitim seminerleri de veren Böyükata; "Gidilmedik köy okulu kalmayana kadar çalışmaya devam edeceğim. Amacım bilimin eğlenceli yönünü göstererek öğrencileri geleceğe hazırlamak" dedi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Köyde Okuma etkinlikleri kapsamında köy okullarını gezerek öğrenci ve öğretmenlerle buluşuyor. Kendisi gibi gönüllü akademisyenlerle en ücra köy okullarına giderek ücretsiz dersler veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bugüne kadar 7 ilde 64 köy okulunda öğrenci ve öğretmenlerle buluştu.
5 YILDA 64 KÖY OKULUNDA EĞİTİM VERDİ
Pandemi döneminde Şırnak'tan Balıkesir'e kadar birçok ildeki öğretmen ve öğrencilere çevrimiçi eğitimler veren Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 2018 yılında ise bizzat köy okullarına giderek öğrencilerle buluştu. 10 yıldır öğrenci ve öğretmenlere gönüllü olarak eğitimler veren Böyükata; "2018 yılından bu yana 5 yıldır özellikle kırsal kesimlere bizzat giderek köyde okuma etkinlikleri düzenledim. Yozgat, Çorum, Çankırı, Ankara, Adıyaman, Batman ve Kayseri illerinde 64 etkinlik yaptım. Bunun dışında da söyleşiler yapmak üzere 70'ten fazla köy ve kasaba okuluna gittim. Pandemi sürecinde de aksayan eğitim benim için üzücüydü. O dönemde de ülkenin pek çok yerinden öğrenci ve öğretmenlere çevrimiçi eğitim seminerleri verdim" diye konuştu.
HER BİRİ BİR "ÖZEL OKUL", HER BİRİ BİR "KÖY KOLEJİ"
Köy okullarının dezavantajlı gibi görülse de aslında her birinin birer butik okul olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Böyükata; "Yurdun dört bir yanındaki köy okullarının öğrenci azlığı, bilgi kaynaklarına ulaşmadaki yeni alternatifler ve sağlıklı yaşam koşulları gibi boyutlarıyla pek çok avantajlı yanları bulunuyor. Ben bu okullarımızın her birini özel okul ve köy koleji gibi görüyorum. Gittiğimiz okullarda harika öğrencilerle karşılaşıyoruz. Çocuklar hem erken yaşta olumlu yönde uğraşı alanlarına yönlendirilmeli. Bizde bunu yapıyoruz. TÜBİTAK destek programları ile farklı kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen proje yarışmalarına öğrencilerin katılımını teşvik ediyoruz. Öğrencilerimizin yanı sıra öğretmenlerimize de danışmanlık hizmeti veriyoruz. Hani derler ya gitmediğin yer senin değildir. O yüzden gidilmedik köy okulu kalmayana kadar tüm okullarımıza ve öğrencilerimize ulaşmayı umuyoruz" dedi.
ÖĞRENCİLERE BİLİMİN EĞLENCELİ YÖNLERİNİ ANLATTILAR
Prof. Dr. Mustafa Böyükata'nın hayata geçirdiği ve gönüllü olarak yürütülen "Köyde Okuma Etkinlikleri" programının 64'üncüsü Kayseri'nin Bünyan ilçesine bağlı Yünören Köyü'ndeki Garip Altemel İlkokulu'nda gerçekleştirildi. Etkinlikte Kayseri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Per ve Kayseri Bilim Merkezi'nden Dr. Lütfiye Aydın, Şenay Kırkar ile Emre Karakebap da gönüllü olarak yer aldı. "Yünören'den de Mimar Sinan çıkabilir" adlı söyleşinin de yapıldığı okulda, bilim insanlarının çalışma biçimleri, deney, gözlem, araştırma yolları, nitelikli eğitim almada bireysel çabanın önemi ve teknikleri ile ilgili bilgiler verildi. Etkinlikte temel bilimler ve uygulamalı bilimlerle ilişkili deneysel aktiviteler yapılarak öğrencilere bilimin eğlenceli yönleri gösterildi.