20'nci yüzyılda Simyacı eseriyle 85 milyon satan Paulo Coelho, bir sabah Saint-Martin'de judo yaparken arkadaşı Leonardo'nun verdiği fikrin peşine düştü. Bu kararı da 'Okçu'nun Yolu'nu açtı. Önsözünde alıntıladığı gibi; amaçsız dua yaysız bir oka benzerdi; duasız amaç da oksuz bir yaya… Okçuluk sanatının taşıdığı ruha inandı, bir okçu gibi yola çıktı. Sonuçta da 2020 Tokyo Olimpiyat Şampiyonu milli okçu Mete Gazoz'a adadığı bir kitap yazdı.
'USTA TETSUYA'DAN DERSLER
Kitapta yaşadığı köyde çevresinin marangoz olduğunu sandığı Tetsuya, aslında kendini gizleyen efsane bir okçu. Bir gün evinin arkasındaki atölyede çalışırken, bir yabancının geldiğini görüyor. Yabancı onu tanıyor ve okçuluğuyla ona meydan okumak istiyor. Ve ona şöyle diyor: Buraya geliş amacım, efsaneleşen şahsınızı küçük düşürmek ya da kışkırtmak değil. Tek istediğim, yıllarca yaptığım talimlerin sonucunda artık kusursuzluğa ulaştığımı ortaya koymak. Koca bir nesle örnek teşkil etmiş bir adamın sizin yaptığınız gibi ortadan kaybolması yakışık almaz. Öğretilerinize uydum, okçunun yolundan şaşmamak için itina gösterdim, beni ok atarken izlemenizi hak ediyorum. Ricamı yerine getirirseniz sizi rahat bırakacağım ve ustaların ustasının yerini kimselere söylemeyeceğim.
Ardından Tetsuya'yı selamlıyor, yayını çıkarıyor ve ok atışı yapıyor. Ok, 40 metre ileride bir ağaçtaki kirazın bir yanından girip öbür yanından çıkıyor ve yere düşüyor. Tetsuya'nın isteğiyle yabancı gidip oku getiriyor. Tetsuya da onu saygıyla selamlıyor, atölyesine giriyor ve yayını çıkarıyor. Sonra da yabancıya şunları söylüyor:
Okum yok, sizin oklarınızdan birini kullanmam gerekecek. Ricanızı yerine getireceğim, ama siz de sözünüzü tutmak zorundasınız. Yaşadığım köyün ismini asla kimseye söylemeyeceksiniz. Beni soran olursa, izimi sürerek dünyanın öbür ucuna kadar gittiğinizi, sonunda da bir yılan tarafından ısırılıp iki gün içinde öldüğümü keşfettiğinizi anlatacaksınız.
ÇÜRÜK KÖPRÜ ÖĞRETİSİ
Şaşıran yabancı, başını olumlu anlamda sallıyor ve oklarından birini Tetsuya'ya uzatıyor. Tetsuya, az ilerideki ürkütücü bir biçimde sallanıp duran köprünün ortasına kadar yürüyüp okunu oradan fırlatıyor. Ok 20 metre ötede olgun bir şeftaliyi yarıp geçiyor. Sağ salim kıyıya dönen Tetsuya, yabancıya şöyle diyor:
Siz bir kirazı deldiniz, bense bir şeftaliyi… Kiraz şeftaliden küçük. Siz 40 metre ötedeki bir hedefi vurdunuz, benimki ise yarı mesafedeydi. Öyleyse benim yaptığımı tekrar edebilmeniz gerekir. Köprünün ortasına gidin ve aynısı yapın bakalım.
Yabancı, korku dolu adımlarla çürük köprüye gidiyor. Ortasına ulaşınca okunu atıyor ancak ok ağacın uzağından geçip gidiyor. Kıyıya döndüğünde beti benzi atmış. Usta Tetsuya'nın sözleri ders niteliğinde oluyor:
Siz yetenekli bir adamsınız, şereflisiniz, duruşunuz doğru. Tekniğiniz yerinde, yaya hakimsiniz ama zihninize hakim değilsiniz. Bütün koşullar lehinizeyken hedefi buluyorsunuz ama etrafta tehlike söz konusu olduğunda tutturamıyorsunuz. Oysa okçu savaşacağı ortamı her zaman seçemez, dolayısıyla kendinizi yeniden eğitin ve elverişsiz koşullara hazırlıklı olun. Okçunun yolundan ayrılmayın, yaşama yön veren bir yoldur o; ama doğru ve isabetli bir atışın insanın içi huzurluyken yapılan bir atıştan tamamen farklı olduğunu da öğrenin. Yabancı bir kez daha yerlere kadar eğilerek selam veriyor ve oradan ayrılıyor.
OK NİYETTİR
Paulo Coelho'nun kaleme aldığı ve Can Yayınları'ndan çıkan Okçu'nun Yolu kitabını Portekizce aslından Emrah İnce çevirdi. Kitaptaki resimleri Murat Kalkavan çizdi. Usta Tetsuya'nın okçulukla ilgili fikirlerinin bilgece betimlendiği eserde "Ok niyettir. Yayın kuvvetini hedefin merkeziyle buluşturan odur. Hedef, ulaşılmak istenen amaçtır. Hedefini kendin seçtiğin için sorumluluğu da sendedir. Hedefi düşman olarak gördüğün takdirde, atışın isabetli olsa da, kendini geliştiremeyeceksin demektir. Seçtiğin hedefi tutturmak için elinden geleni yapmalı, ona daima saygıyla bakmalı, hürmet göstermelisin. Hedefine bakınca gördüğün tek şey o olmasın, etrafındakileri de gör; çünkü ok yaydan çıktığı anda rüzgar, ağırlık, mesafe gibi senin hesaba katmadığın etkenlerle karşılaşacaktır" deniyor.
KİTABI "OKÇULUĞUN DAHİSİ" METE GAZOZ'A ADADI
Eserini 2020 Tokyo Olimpiyat Şampiyonu milli okçu Mete Gazoz'a adayan yazar Coelho, Gazoz için kitabını imzaladı ve bir de video çekti. Coelho, çektiği videoda milli okçuya şöyle seslendi: Mete Gazoz… Okçuluğun dâhisi. Bu sana adadığım ilk kitabım. Bu kitap, hayatımızı daha iyi anlamanın bir yolu olarak okçuluk sanatına bakışımın ifadesidir.