Kovid-19'un Omicron varyantının hastalar üzerindeki hafif etkileri, aşılama oranlarının yüksekliği, vaka sayılarının pik seviyeden aşağıya doğru düşmeye başlaması pandemide mutlu sona yaklaşıldığının müjdecileri oldu. SABAH'ın konuştuğu sağlıkçılar da bahar dönemi için umutlu.
'NORMALLEŞME DERSİ VERDİK'
Hamidiye Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit: Avrupa yasakları daha yeni kaldırıyor. Sağlık Bakanlığımız ve Bilim Kurulumuz aslında yasakları onlardan çok önce kaldırarak, diğer ülkelere öncülük etti. Maske, kişisel tedbirler ve aşı dışında uygulanan yasak yok Türkiye'de. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun ortaya koyduğu normalleşme çalışmaları dünyaya örnek oldu. Omicron varyantından sonra okulların açılması, tedbirlerin kaldırılması kararı öncülük etti. Türkiye Omicron pikini de gördü. Artık inişe doğru geçtik. Hastane yatış ve yoğun bakım oranları iyice düştü. Artık ayakta çok hafif geçiriliyor. Bunda varyantın etkisi olduğu kadar toplumun aşılanma oranının yüksek olmasının da etkisi var. Yeni bir mutasyon çıkmaz ise endemik (belirli bir alanda veya belirli bir popülasyon arasında tahmin edilebilir bir oranda meydana gelen salgın hastalık) haline gelecek ve bir süre sonra kaybolacak diye düşünüyorum. Kovid'de grip gibi bir tür. Kovid de bir aşıda bitmeyecek. 'Bir aşı oldum bundan sonra ömür boyu aşılanmama gerek yok' diyemiyoruz. Aşının tekrarlanması gerekiyor. Hatırlatma dozunuzu olun.
TURKOVAC BÜYÜK ŞANS
Türkiye'nin şu anda bir şansı var. Özellikle Sağlık Bakanlığı'nın gözeteminde, destekleriyle üretilen dünyada nadir aşısı olan ülkelerden biriyiz. Turkovac aşımız var. Aşı problemimiz yok. Aşı tedarik edilecek mi edilmeyecek mi gibi problemimiz yok. Güvenebileceğimiz, kendi bulduğumuz, kendi ürettiğimiz aşımız var.
KALABALIK ORTAMDAKİLER VE HASTALAR DIŞINDA MASKE ZORUNLULUĞU KALKABİLİR
ENFEKSIYON Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı: Yaygın aşılama ve hızlı bulaşmayı
da göz önünde bulundurursak
toplumsal bağışıklığa
yaklaşıyoruz. Mart ayından
sonra pandemi gündemimizden
çıkacak. Gelecek ay günlük
vaka sayıları 30 binlere
inmeye başlayacak. Kalabalık
ortamlarda kullanılması ve
hasta kişilerin takması
dışında maske zorunluluğu
kalkabilir.
Burak
Erdem ÇELİK / ANKARA
'AŞILAR YAPILDIĞI TAKDİRDE VİRÜSTEN KORUNMA TEDBİRİNE GEREK KALMAYACAK'
Uzman Dr. Erkan Temizkan: Havaların ısınmaya başlamasıyla ve
kişiler aşılarını tam yaptırdığı takdirde
virüsten korunma büyük bir oranda
bizim için tehdit olmaktan çıkacaktır.
Kişiler aşılandığı takdirde virüs tamamen
ortadan kalkmasa, yeni mutasyonlara
uğrasa bile aşılar etkili olacağından
virüs artık toplumsal bir tehdit olmaktan
çıkacaktır. Virüsün direkt olarak öldürücü bir
etkisi ancak viremi (virüsün tüm kana yayılması)
yoluyla olmaktadır.
Didem SEYMEN / SABAH