Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Öte yandan, dünyayı etkisi altına alan COVID-19 adıyla bilinen Corona virüsü Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildi. Salgın hastalık olarak nitelendirilen bu durum daha öncesinde domuz gribi ve Asya gribi vakalarında ilan edilmişti. Bu gelişmeler üzerine on binlerce vatandaş '' Pandemi nedir, ne demektir?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Ülkemizde de corona virüsünün görülmesiyle birlikte yetkililer kalabalık ortamlardan uzak durmak ve toplu taşımada hijyene önem verilmesinin altını çizerken salgın hastalıklara karşı tedbirli olunması gerektiğini vurguladı. Dünya geneline yayılan salgın hastalıklar için kullanılan terim virüsün yayılması ve tutunmasıdır. Peki Pandemi nedir, ne demektir? Pandemi hangi hastalıklarda görülür? İşte tüm detaylar
Corona virüsünün Pandemi ilan edilmesinin ardından vatandaşlar pandemi nedir, pandemi hangi hastalıklarda görülür sorularına yanıt aramaya başladı. İşte Pandemi nedir kısaca tanımı ve tüm merak edilenler...
Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel addır. En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:
Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi WHO tarafından yapılıyor. Koronavirüs, WHO'nun pandemi tanımındaki aşamalardan sonuncusuna henüz geçmiş değil. İnsanlar arasında yayılan koronavirüs, Çin'in komşularının büyük bir bölümünde görülüyor.
Ancak pandemi olabilmesi için istikrarlı bir şekilde, dünyanın farklı noktalarında, kitleler üzerinde görülmeye başlaması gerekiyor.
Yeni bir virüs olması
İnsanlara kolayca geçebilmesi
İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması
Bazı sağlık uzmanları, koronavirüsün tüm bu kriterleri karşılamaya başladığı görüşünde.
Tarihte Kara veba, Kolera, Grip, Tifo, Domuz gribi bu hastalıklar arasında yer almıştır.
-İspanyol Gribi : 1918'de bu grip dünya çapında 50 milyon insanın ölümüne yol açtı. Özellikle 15-34 yaş arası nüfusu etkiledi.
-Asya Gribi: 1957'de Singapurda ortaya çıktı. 1.1 milyon kişinin ölümüne yol açtı.
-Hong Kong Gribi: 1968'de Hong Kong'da 500 bin kişiye bulaştı. Asya ve Avrupa'ya yayıldı. Vietnam savaşından dönen askerler hastalığı ABD'ye taşıdı. ABD'de on binlerce kişi öldü.
-Domuz Gribi: 2009'da çıkan domuz gribi 200 bin kişini ölümüne yol açtı. İlk olarak Meksika'da görüldü. Domuzlarda görülen virüslerle benzerlik gösteriyordu. Grip, bulaştığı insanların çok az bir kısmında ölüme yol açıyordu.