Corona virüsü salgının küresel çapta bir sağlık problemi haline gelmesi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından virüsün pandemi olarak ilan edilmesiyle birlikte son dakika haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda salgının tüm dünyayı etkilemesi ve vaka sayılarının artması ''Pandemi nedir, pandemik hastalıklar nelerdir?'' sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Tarihte kara veba, kolera, grip, tifo, domuz gribi salgın hastalıklar binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Günümüzde yeni tip koronavirüsünün salgının artmasıyla tedbirler üst seviyeye çıkarıldı. Peki Pandemi nedir, ne demek? Pandemik hastalıklar nelerdir?
PANDEMİ NEDİR, NE ANLAMA GELİR?
DSÖ, Corona virüsü salgınını pandemik hastalık olarak ilan etti. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır. Haberimizde pandemi hakkında merak edilen tüm detaylar yer alıyor…
En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Uzmanlar, domuz gribi nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:
Yeni bir virüs olması
İnsanlara kolayca geçebilmesi
İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması
Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmamaktadır. (Bazı kanser türlerinin bulaşıcı etmenler tarafından ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır).
Tarihteki pandemiler;
Kara veba
Kolera
Grip
Tifo
Domuz gribi
COVID*19
Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi WHO tarafından yapılıyor.
Bir hastalığın pandemi olabilmesi için istikrarlı bir şekilde, dünyanın farklı noktalarında, kitleler üzerinde görülmeye başlaması gerekiyor.
PANDEMİK HASTALIK NEDİR?
Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.