Çalışmak
için Ordu'dan Japonya'ya giden Hayri Atılgan'ı, 22 yılda yüzlerce hemşehrisi izledi. Çok geçmeden yaklaşık 7 bin Ordulu, Japonya'nın Nagoya kentini 'Küçük Ordu'ya çevirdi. Hal böyle olunca, iki ülke insanı arasındaki ilişkiler güçlendi ve evlilikler yapıldı. Ordu'da, resmi kayıtlara göre 100'den fazla Japon gelin var. Japon gelinler de artık bizden biri olmuş, yaz mevsiminde fındık toplayıp, mısır tarlasında çalışıyorlar. 10 Japon gelin alan aileler bile var.
HAYRİ BEY'İ İZLEDİLER
Ordu-Nagoya hattındaki evliliklerin temeli 22 yıl önce atıldı. Fatsalı Hayri Atılgan'ın, gemilerde ve araba parçalama işinde çalışıp çok para kazandığını duyan kardeşleri ve çok sayıda yakını onu izledi. Birkaç yıl içinde Ordu'dan Japonya'ya gidenlerin sayısı 500'ü buldu. Genellikle Nagoya kentinde yaşayan Ordulular inşaat yıkımı ya da araba parçalama işlerinde çalışıyor, günde 12 bin Japon yeni (225 lira) kazanıyorlardı. Sonunda, Japonya'daki, özellikle de Nagoya kentindeki Ordulu sayısı 7 bine ulaştı. Japonya'ya ilk gidenler, orada kalabilmek için Japon kızlarla evlendi. Ancak zamanla, aşk evlilikleri de yaşanmaya başlandı.
ÇOĞU KAYITLARA GEÇMİYOR
Ordu Nüfus Müdürlüğü kayıtlarına göre; Ordu'da ve başta Fatsa olmak üzere ilçelerde 100'den fazla Japon gelin var. Bu rakam resmi olmayan evliliklerle birlikte 200'ün üzerine çıkıyor. Ordu'da 2008'de 13 kişi, 2009'da 19 kişi, 2010'da ise 12 kişi Japon kızlarla evlenmiş. Evliliklerin çoğu Japonya'da yapıldığı için Türkiye'deki kayıtlara geçmiyor. Japonya'ya ilk giden kişi olan Hayri Atılgan'ın iki kardeşi de Japon kızlarla evli. Türk kızıyla evlenen Hayri Atılgan ise 8 yıl önce Japonya'da hayatını kaybetmiş. Japonya'da, 1997'de evlenen Akiyo Morita Özdemir (35) ve Ekrem Özdemir (37) 3 yıl önce Ordu'ya yerleşti. Çiftin Aslı (13), Ergül (7) ve Yonca (2) isminde 3 çocuğu var. Ekrem Özdemir hikâyelerini şöyle anlatıyor: "Japonya'ya önce turist olarak gittim. Sandalye fabrikasında 3 yıl çalıştım. Eşimle bir tren yolculuğu sırasında tanıştım. Birbirimizi çok sevdik. Bir yıl sonra da evlendik. Ailesi önce karşı çıktı. Ama eşim ailesini ikna etmeyi başardı. Şimdi burada marketim var. Japonya'ya sadece tatil ve eşimin ailesini görmek için gidiyoruz."
'ERKEKLER TEMBEL'
Akiyo Morita Özdemir ise Ordu'yu çok sevdiğini belirterek, "Çocuklarımı burada büyütmekten mutluyum. Burası doğası, denizi ve temiz havasıyla tam bize göre. Sadece Türk yemeklerini çok yağlı buluyorum. Eşimin kilo almasından korkuyorum" diye konuşuyor ve ekliyor: "Japonlar çalışmayı çok sevdiği için ben de burada severek çalışıyorum. Fındık topluyorum. Japonya'da fındık görmemiştim buraya yerleştikten sonra gördüm. En çok dikkatimi çeken şey, Türkiye'de kahvelerin çokluğu. Erkekler hep boş geziyor. Nasıl yaşayıp, nasıl geçiniyorlar anlamış değilim."
HANEFİ CEYHAN