2021 yılında Bursa'da Teknoloji Kampı'na giderken geçirdikleri kazada vefat eden 4 gençten biri olan Murat Can Kaya'nın babası Mehmet Akif Kaya, anlamlı bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Bahçelievler Belediyesi'nde kuaförlük hizmeti veren Mehmet Akif Kaya, 5 ay önce, cep telefonlarındaki mesajlaşma uygulaması üzerinden "Bahçelievler Berberler Platformu" adlı bir grup kurdu.
İYİLİK İÇİN ÇALIŞAN MAKASLAR
Bahçelievler'de bulunan kadın ve erkek kuaförleri organize eden Kaya, 170'i kız olmak üzere toplam 370 yetim çocuğun ücretsiz tıraş olmasını sağlıyor. Her yetim çocuk, evine en yakın kuaföre giderek saç bakımını yaptırıyor. Makas ve taraklarını iyilik yapmak için kullanan berberler ise sadece bir tebessüm karşılığında yetim çocukları istedikleri gibi tıraş edip kişisel bakımlarını yapıyor.
SADECE TIRAŞ ETMİYORLAR
167 berberden oluşan Bahçelievler Berberler Platformu; kime, ne zaman, nasıl yardım yapılması gerektiğinin ilk adımını sosyal medya platformu aracılığıyla atıyor. İHH Bahçelievler Temsilciliği'nin de desteğiyle sosyal medyayı sosyal yardımlaşma platformuna çeviren berberler, sadece ihtiyaç sahiplerini tıraş etmiyor. Bazen kirasını ödeyemeyen bir ailenin yanında yer alıyor bazen de iflasın eşiğine gelmiş bir esnafın imdadına koşuyorlar.
PROJENİN MİMARI
Mehmet Akif Kaya (46), Bahçelievler Belediyesi'nde kuaförlük hizmeti veriyor. Vakur ve metanetli. "Kendim de babasız büyüdüm" diyor ve ekliyor: "Bizim evde iyilikler konuşulurdu. Evimizin gündemi hep yardımlarla ilgiliydi. Oğlumun vefatının ardından yeniden ayağa kalktım gibi oldum. Yaşıyorduk ama daha çok yaşamamıza, daha çok düşünmemize, insanlara ulaşmamıza sebep oldu. Biz yardım ettikçe o sevinecek. Oğullar, babayı örnek alırdı ama bizim hikayemizde ben Murat Can'ı örnek almaya başladım. Yetimlerin kalpleri çok hassas. Onları kırmayalım. Din, dil, ırk ayrımı yapmıyoruz. Yetimse olay bitmiştir. Projemiz sıkıntısız devam ediyor. Şu ana kadar hiçbir şikâyet almadık. Tüm derdimiz iyilik yolunda gitmek ve dua almak."
TÜM ÜLKEYE YAYILSIN İSTİYORUZ
Kenan Pekcan (42), mutluluğu gözlerinden okunuyor. Pekcan, "Yalnızlıklarıyla mücadele eden yetimlere destek olmamız gerekiyor. "Bizler sahadan geldiğimiz için saha analinizi iyi yapabiliyoruz. Bu iyilik hareketinin, İstanbul'dan başlayarak tüm ülkeye yayılmasını istiyoruz. Allah rızası için yapıyoruz. Mesleğimizin zekatını vermek için çaba sarf ediyoruz. Bu proje aracılığıyla dükkanımıza gelen kardeşlerimize hiçbir soru sormadan, incitmeden, en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullanıyor.
HUZURU BAMBAŞKA
Himmet Eruş (40), Samsunlu. Paylaşmanın lezzetinin paha biçilmez olduğunu söylüyor. Eruş şöyle konuşuyor: "27 yıldır berberlik yapıyorum. Gücümüz yettiğince iyilik projelerinde görev almaya çalışıyorum. Özellikle böyle bir iyilik hareketinde yer almanın huzuru bambaşka oluyor. Yoksulluktan gelen insanlarız, sıkıntıyla yaşamanın ne demek olduğunu iyi biliriz. İhtiyaç sahibi olanlar gelip istedikleri zaman tıraşlarını olabilir."
ELBİRLİĞİYLE AYAĞA KALDIRDIK
Turgut Dirlik (39) ise Kilis'ten İstanbul'a 26 yıl önce gelmiş. Çocukluğundan beri çalışıyor. Dirlik "Bizler iyilik yolunda tanıştık. Sosyal medyada kurduğumuz grup sayesinde ihtiyacı olan herkesin yanında yer aldık. Düşen her kimse elbirliğiyle ayağa kaldırdık. Dükkanımıza gelen yetim kardeşlerimizin mahcup olmaması için hassasiyet gösteriyoruz." diyor.
ÇOCUK KIRILIRSA BİR DAHA GELMEZ
Serhat Yurdunkulu (28), Bayburtlu olduğunu ve 15 yıldır meslekte ter döktüğünü ifade ediyor. Yurdunkulu şunları söylüyor: "Benim de bir evladım var. Böyle bir proje olduğunu duyunca hiç düşünmeden kabul ettim. Hatta yetim kardeşlerimizden birini yanıma aldım. Tıraş olmaya gelen çocuklara sevinsinler diye hediyeler veriyorum. Çocuk bir kere kırılırsa bir daha gelmez. O yüzden daha hassas davranıyoruz."
FOTOĞRAFLAR: Hatice Çinar