İstanbul Başakşehir'deki Öğrenciden Armağan Anadolu Lisesi öğrencisi olan 17 yaşındaki Tuğçe Akşahin doğduğundan beri sık sık hastalanıyor, sürekli antibiyotik kullanmak zorunda kalıyordu. Hatta 6 yaşından sonra enfeksiyon tedavilerine bir de alerji ilaçları eklendi. Çocuk yaşta bir sürü ilaç kullanmak zorunda kalan Tuğçe'nin hayatı 14 yaşındayken Sağlık Bakanlığı'nın 'Okullarda online kalp taraması' projesi ile değişti. O dönem 8. sınıf öğrencisi olan Tuğçe'ye okulda EKG yapıldı. Bir ay sonra okul yönetimi ailesini aradı ve Tuğçe'nin kalp muayenesi için hastaneye gitmesi gerektiğini söyledi. Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde muayene olan Tuğçe'nin aslında hayati risk taşıyan bir kalp hastası ortaya çıktı.
BOŞA ILAÇ KULLANMIŞIM
Kalbinde hem bir santimetre büyüklüğünde Atriyal Septal Defekt (ASD) adı verilen delik, hem de Pulmoner Venöz Dönüş Malformasyonu olarak adlandırılan bir damar bozukluğu bulunan Tuğçe, o dönem hastanede görevli olan Prof. Dr. İhsan Bakır tarafından 14 Temmuz 2016'da ameliyat edildi. Tuğçe, sadece 1,5 santimlik kesilerle, göğüs kemiği açılmadan, Da Vinci robotuyla yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.
Ameliyattan 1 hafta sonra normal hayatına geri döndüğünü anlatan Tuğçe Akşahin, "En çok da göğsümde büyük bir ameliyat izinin olmamasına seviniyorum. Hiç kalp ameliyatı geçirmiş gibi hissetmiyorum. Gereksiz yere ilaç kullanmışım yıllarca" diye konuştu. Baba Mahmut Akşahin ise, "Sürekli üst solunum yolu enfeksiyonu oluyordu ve ayda bir doktora gitmek, antibiyotik kullanmak zorunda kalıyorduk. 5-6 yaşında vücudunda benek benek kırmızı lekeler çıkınca alerji tedavisine başlandı. Alerji sandığımız şeyler ve sık sık enfeksiyon geçirmesi kalpten oluyormuş meğerse" dedi.
KALP NAKLİNE GİDEBİLİRDİ
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde Robotik Kalp Cerrahisi Uzmanı olan Prof. Dr. İhsan Bakır, "Tuğçe'de doğuştan iki anomali birden vardı ve bu çok nadir görülür. O yıllar için robotla ameliyat edilen dünyadaki 30-40 vakadan biridir Tuğçe. Doğumsal kalp hastalıklarının atlanmaması için her çocuğa okula başlamadan önce mutlaka bir kez kontrol amaçlı EKG çektirilmesi, basit bir kalp taraması yapılması gerekiyor. Taramayı yapan hekimler Tuğçe'nin EKG'sinden şüphelenmeseydi Tuğçe tedavi olmayacak, belki daha sonra kalp yetmezliğiyle tanışacak, hatta felç geçirecek ya da kalp nakline ihtiyaç duyacaktı" dedi.