NUN Okulları'nın ilk kez 10 Mart 2018'de düzenlediği Eğitimde Bir Adım Ötesi Zirvesi'nin 3'üncüsü bu yıl 'Öz'e Yolculuk' temasıyla NUN Okulları Beykoz Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Yunus Emre'nin "İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin ya nice okumaktır" sözünden yola çıkarak düzenlenen zirvede yüksek teknoloji ve iletişim araçlarının sağladığı imkânlarla birlikte ortaya çıkan kimlik bunalımı masaya yatırıldı. Zirvenin açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ve NUN Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Esra Albayrak yaptı.
"BU GİDİŞATI SORGULAMAK ZORUNDAYIZ"
Dr. Albayrak, "Daha müreffeh, daha adil, daha huzurlu, daha insanca bir gelecek için çözümü sorunları doğuran sistemin içinde aramayı reddediyoruz. Alev Alatlı hocanın ifadesiyle, gezegenimizi terkedilmiş bir taşocağına çevirmekle tehdit eden günümüz bozuk tüketim örüntüleri, bunlardan mülhem artan enerji kaynağı arayışları, büyüyen çevre sorunları... Gençler arasında artan depresyon, ruh sağlığı problemleri... Dünya nüfusunun yüzde 70'ini küresel servetin yüzde 3 ile geçinmeye mahkum eden vahşi kapitalist düzen, yaklaşık 37 milyonu çocuklardan oluşan 110 milyona yakın göçe zorlanmış mülteci, dünya genelinde açlıktan ölen ya da ölme eşiğinde olan 35 milyon can... sadece geçtiğimiz 29 günde bütün dünyanın canlı yayın ekranlarında izlediği, yüzlerce ton bombanın altında can veren Gazze'nin asil kadınları, bebekleri, çocukları, gençleri...Dünya alarm veriyor. Tarihte görülmemiş bir hızla ilerleyen bilgi teknolojileri, uzay teknolojileri, yapay zeka algoritmaları eğer insanlığın iyiliğine hizmet etmeyecekse, insanı yaşatmayacaksa hatta daha öteye gidelim insanın yeryüzünde varlığını tehdit edecekse bu gidişatı sorgulamak zorundayız" diye konuştu.
"ZİRVEMİZİN REFERANS NOKTASI ANADOLU'NUN İLİM VE İRFAN GELENENİĞİDİR"
Albayrak, "Bugünkü zirvemizin referans noktası insanı esas alan Anadolu'nun derin berrak ilim ve irfan geleneğidir. Oradan beslenerek, her türlü tahakküm ve ayrımcılığı reddetme cehdine sahip, yaradılan her bir insanı ve canlıyı yaradandan ötürü seven ve hukukunu koruma sorumluluğunu taşıyan insanı bugün de yetiştirebilir miyiz? Eğitimde hangi öz referanslar bugünün buhranlı, sisli dünyasında biz eğitimcilere yol gösterici olabilir?" dedi. Artan kültürel karşılaşmalar ve insan hareketliliği, kültürlerarası anlayışı ve kaynaşmayı arttırmanın aksine çatışma ve ırkçılığı beslediğini belirten Albayrak; "Öyleyse, insan ve insanın tekamülüne dair farklı bir arayışa girmeliyiz. Bunun için Dede Korkut'u, Hoca Ahmet Yesevi'yi, Hacı Bektaş- ı Veli'yi, Yunus Emre'yi ve onlar ile yükselen medeniyetin kodlarını anlayarak bugüne özel düşünce sistemleri, eğitim metodolojileri geliştirmek ve yine Alev hocanın veciz kavramsallaştırmasıyla zihinlerimizi iğdiş eden "oryantalist vesayetten" kendimizi kurtarnak zorundayız." ifadelerini kullandı.
Zirvede konuşan Bakan Tekin, "İyi insan yetiştirme, düzenli bir toplumda bireylerin kültürel ve ahlaki değerlerin öğrenilmesi, davranışlarını şekillenmesi ve toplumun oyunlarına uygun bir şekilde yetiştirilmesi için uygulanan yöntemlerin tamamı olarak ortaya çıkıyor. İnsan yetiştirme müfredatı kendi içinde düzenlilik oluşturan bir realite barındırır. Bu yetiştirme düzenindeki basit sapmalar toplumun şirazesinde telafisi imkansız gerilimlere ve zararlara yol açacaktır. Tam da bu noktada eğitim üstlendiği rol gerçekten çok önemlidir. Sorumluluk sahibi aydınlarımızın, dünya bilgisiyle donanmış entelektüellerimizin akademisyenlerimizin ve düşün insanlarımızın, ilahiyatçılarımızın, pedagoglarımızın yeni dünya gerçekliğine uygun olarak verimli bir dil üreterek yolumuzu aydınlatmaları gerekmektedir. Ben NUN Eğitim ve Kültür Vakfı'nın düzenliği bu zirvenin bize bu anlamda yol haritası oluşturacağına inanıyorum ve sonuçlarını heyecanla bekliyorum." şeklinde konuştu.
Zirvede "Eğitimin gayesi nedir?', "Ruh, beden, akıl ve irade gibi katmanları olan insan için tasarlanan eğitimde, onu bir etki - tepki mekanizması olarak görmek bizi ne kadar öteye götürür?', "21. yüzyıla daha dijitalleşerek mi yoksa daha insanileşerek mi hazırlanmalıyız?', "Tedbirler almazsak mevcut gidiş sürdürülebilir mi?' gibi konu başlıkları irdelendi.
3 PANELLE 'ÖZ'ÜN DERİNİNE İNİLDİ
Gün boyu süren zirvede alanında uzman, birbirinden değerli isimlerin katılımıyla 3 panel gerçekleştirildi. 'Eğitimin Öz'üne Bakış' başlıklı ilk panele Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten de konuşmacı olarak katıldı. Diğer paneller ise 'İşim Gücüm Öz'ü Aramak' ve 'Yeni Nesil Akımlarda İnsan' başlıklarıyla yapıldı. Programın sonunda Türkiye Yüzyılına İthaf başlığıyla bir bölüm daha yer aldı. Zirve sırasında çeşitli çalıştaylar da düzenlendi.