Her Müslümana farz olan namaz günde beş vakit kılınmaktadır. Namaz kılmak insanı maddi ve manevi temizler. Kulun günahlarının affına vesile olur. Kişinin iç huzura ermesinde de rolü çok büyüktür. Birçok kaynakta da namazın öneminden ve kişiye sağladıklarından bahsedilmektedir. Namaz kılmak insana ruhsal ve psikolojik olarak birçok fayda sağlamaktadır. Kişinin aklında kötü düşüncelerin barınmasına fırsat vermez. Günlük hayatın planlanmasına ve hatta hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğundan da söz edilmektedir. Biz de bu yazımızda sizler için namazın faziletleri ile ilgili bilgileri derledik. İşte namaz kılmanın faydaları nelerdir sorusuna dair detaylar...
Dinin temel direği olan namaz en önemli ibadetlerden biridir. Namaz kılmak İslam'ın şartları arasında yer almaktadır. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakit kılınır. Namazın birçok faydası ve fazileti bulunmaktadır. Bunlardan ilki kişiyi Allah'a bağlamasıdır. Namaz kılan kul Allah'ın huzuruna çıktığını bilerek hata yapmaktan, günah işlemekten sakınır. Kişi Allah'a daha yakındır ve bu nedenle kalben huzuru hisseder.
Aynı zamanda namaz insanı güçlendirir. Kişi yalnız olmadığını hisseder. Her şeyle baş edebileceği manevi gücü hisseder. İnsanın kalbini aydınlatır. Kişinin günahlarının farkına varmasını sağlar ve böylece kulun affına vesile olur. Namaz kılmak aynı zamanda kulun maddi ve manevi temizliği demektir. Çünkü namaz kılmadan önce aldığımız abdest bizi bedenen temizlerken namaz ise bizi ruhen kötülüklerden arındırmaktadır.
Namaz kalbin nurudur. Kişiye her anlamda pek çok fayda sağlamaktadır. İnsanların ruh halinde de olumlu anlamda etkileri vardır. Namazın stres, kayı, öfke, depresyon ve korku gibi kişinin ruh halini kötü etkileyen duygular üzerinde hafifletici etkileri olduğu bilinmektedir. Namaz kılmanın kişinin hayatı anlamlandırmasında etkisi büyüktür. İnsanlara yol göstererek olaylara karşı daha mantıklı ve iyi niyetle yaklaşmasını sağlar.
Namaz kılmanın kişinin psikolojisine olduğu gibi sağlığına da faydalarından söz edilmektedir. Kalp, beyin ve vücut sağlığına birçok etkileri vardır. İlk olarak tembelliği önlemektedir. Kişinin kan dolaşımını düzene sokar. Vücudun her eklemini hareket ettirir ve böylece eklem ağrılarına, bel ve bacak ağrılarına iyi gelir. Ayrıca kasları da güçlendirmektedir. Bunlar sayesinde de tüm vücudu düzene soktuğu bilinir.