Balıkesir'de dizüstü bilgisayara taktığı MP3 müzik çalar (iPod) dinlerken elektrik akımına kapılarak ölen 15 yaşındaki Kübra'nın ölümüne evdeki elektrik tesisatındaki topraklama sisteminin devre dışı bırakılmasının neden olduğu ortaya çıktı. Bursa Anadolu Lisesi 2'nci sınıfa geçen Kübra Nur Aydıner, okulların kapanmasıyla birlikte tatilini geçirmek için Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Çamlı köyünde oturan dedesi Mehmet Süzen'in evine gitti. Kübra'nın kuzeni 18 yaşındaki Fatmagül Süzen, dizüstü bilgisayarın kablosunu şarj etmek üzere, gece prize taktı. Bu sırada Kübra Nur Aydıner, bilgisayara bağladığı MP3 ile müzik dinlemeye başladı. Bu esnada ayağını kalorifer peteğine uzatan Kübra, akıma kapılarak yere düştü. Çığlık üzerine odaya giren dede Mehmet Süzen, torununu yerde yatarken b u l d u . Elektrik akımına kapılan genç kız, hastaneye kaldırılmak istendi, ancak yolda can verdi.
'KALORİFER PETEĞİ İLETTİ'
27 Haziran'daki olayla ilgili Manyas Savcılığı'nın başlattığı soruşturma üzerine, oluşturulan bilirkişi evde inceleme yaptı. İnceleme sonucu, evdeki elektrik tesisatında, 'kaçak akımı ve yüksek voltajı almaya yarayan' topraklamanın iptal edildiği belirlendi. Raporda 220 volt enerjinin bilgisayar, MP3 ve ayağını uzattığı kalorifer peteği vasıtasıyla, Kübra'ya ulaştığı, vurgulandı.
KAÇAK ELEKTRİK VURGUSU
Musa Çeçen (Eski Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı ve Enerji Çalışma Grubu Başkanı): "Türkiye'deki konutların Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği'ne uygun olması gerekir. Bu tür olaylar, kaçak elektrik kullanımından kaynaklı da yaşanabiliyor. Elektrik bağlantıları bilgisiz kişiler ya da kendi başına yapılmamalı. Buna istinaden Elektrik İç Tesislerinin Yapımı, Kontrol ve Denetlenmesi'ni içeren yönetmeliği Elektrik Mühendisleri Odası, üniversiteler ve Bakanlıkla hazırlandık. Ancak 5 yıldır yayımlanmasını bekliyoruz."
TOPRAKLAMA OLMAZSA OLMAZ
Erol Celepsoy (İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası eski Başkanı): "Topraklama sistemi, bir binanın elektrik tesisatının olmazsa olmazıdır. Sistem, herhangi bir kısa devre veya arıza durumunda sistemi devre dışı bırakıyor ve ortaya çıkan kaçak akımı toprağa iletiyor. Bu sayede ortaya çıkan kaçak akım, insanlara veya cihazlara zarar vermiyor. Bir binanın elektrik projesi ne kadar iyi yapılırsa yapılsın denetlenmesi şart. Enerjiyi veren kurumlar ve yapı denetim firmalarının bu denetimi yapması gerekiyor. Sağlıklı ölçümler yaparak binanın topraklamasının doğru olup olmadığını kontrol etmeleri lazım. Maalesef bu denetimler yapılmıyor."