Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi internet sitesinden 2020 dini günler takvimini yayımladı. Bu takvime göre kandil günleri tarihi de netleşmiş oldu. Müslüman âlemi için mühim bir yere sahip olan Miraç Kandili için de geri sayım başladı. Her yıl huzur ve sevinç ile karşılanan Miraç Kandili tarihi merak konusu oldu. ''Miraç Kandili ne zaman'' sorusunun cevabı araştırılırken, biz de ayrıntılara haberimizde yer verdik. Peki, bugün kandil mi? Diyanet İşleri'nin kandil günleri takvimine göre Miraç Kandili ne zaman ve hangi gün idrak edilecek?
Recep ayının 27. Gecesine Miraç gecesi denir. Kelime olarak ''göğe çıkma yükselme'' anlamına gelmektedir. Miraç olayı, Peygamber Efendimizin (s.a.v) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya oradan da Allah'ın huzuruna yükseldiğini hadiseye verilen isimdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı kandil günleri ve diğer tüm dini günlerin takvimine göz atarak Miraç Kandili ne zaman sorusuna cevap bulabilirsiniz.
İşte detaylar;
MİRAC KANDİLİ NEDİR?
Miraç; Receb'in 27. gecesi… Âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimize, Mekke döneminde bir gece, Yüce Yaratan'ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa etmesi için önce Mescid-i Aksa'ya, oradan da semaya yaptırılan hikmet yüklü yolculuk… Kâinatın yüce yaratıcısının daveti üzerine gerçekleşen mucizevî buluşma…
MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?
Recep ayının yirmi yedinci gecesine denk gelen Mirac Kandili 2020 yılında 21 Mart Cumartesi gününe denk gelecek.
KANDİL TARİHLERİ
27 Şubat 2020 Perşembe - Regaip Kandili
21 Mart 2020 Cumartesi - Miraç Kandili
07 Nisan 2020 Salı - Berat Kandili
19 Mayıs 2020 Salı - Kadir Gecesi
28 Ekim 2020 Çarşamba - Mevlid Kandili
RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
2020 Ramazan ayı, 24 Nisan'da başlayacak.
Ramazan Bayramı Arefesi: Cumartesi günü, 23 Mayıs , 2020.
Ramazan Bayramı – 1. Gün: Pazar günü, 24 Mayıs, 2020.
Ramazan Bayramı – 2. Gün: Pazartesi günü, 25 Mayıs , 2020.
Ramazan Bayramı – 3. Gün: Salı günü, 26 Mayıs , 2020
MİRAÇ KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
*Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
*Peygamber Efendimiz (sav)"e salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
*Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
*Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
*Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
*Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
*Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
*Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
*O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
*Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı