"Kısa dönemli ve anlık meteorolojik değişimler olası ihtimallerdir. Bu tarz değişimleri hemen iklim değişikliğine bağlamak çok doğru değil." diyen İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, "Yurdumuza yukarı seviyeden bir soğuk havanın etkisi girdi. Trakya bölgesinden başlayarak Kuzey Ege taraflarında ve ilerleyen Pazar günü itibariyle tüm yurdu etkisi altına alacak bir sistem. Çarşamba günü Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çıkarak yurdumuzu terk edecek. Bu değişim olağan bir değişim ve iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu söyleyemeyiz." dedi.
"EKİM 2020'DEN EYLÜL 2021'E KADAR…"
Dr. Deniz Demirhan, "Sıcaklıklar şu anda yüksek. Pazar gününden sonra Marmara Bölgesi'nde bahar dönemi sıcaklıklarının oluşmasını ve 25 dereceye kadar çıkmasını bekliyoruz. Ekim 2020'den başlayarak Eylül 2021'e kadar olan dönemde yağış almak durumundayız. Bu dönem su tarım yılıdır ve biz bu dönemde yağış almazsak gıda çeşitliliğimiz azalır, gıdaya ulaşımımız daha pahalı olur ve su kaynaklarımız sıkıntıya girer. Bu dönemde yağış almamız gerekiyor. Bahar sonuna yaklaştığımız şu günlerde yağış almamız bizim için olumlu bir durum." dedi.
"BU BÖLGELERDE HORTUM OLUŞMA İHTİMALİ VAR!"
"Özellikle Cumartesi günü öğleden sonra gece saatlerinde hortum oluşma ihtimali var." diyen Dr. Deniz Demirhan, açıklamalarına şöyle devam etti; "Cumartesi gece itibariyle Çanakkale ve Balıkesir'i de içine alacak şekilde Trakya, Marmara ve Kuzey Ege de kuvvetli yağış devam edebilir. Rüzgar hızı 40-60 km/sa arasında olabilir. Karadeniz'de Şile Kefken arasında ve Marmara'nın Güneydoğu sahillerinde hortum oluşma ihtimali çok yüksek. Dolu çok ani ve bölgesel gelişen bir durum. Şu anda da yukarı seviyedeki soğuk hava, alçak basınç sistemi dolu oluşumu için uygun bir ortamın olduğunu gösteriyor. Pazar akşam ve Pazartesi sabaha karşı Şile'den Zonguldak Ereğlisi'ne kadar olan alanda ve Kastamonu, Çorum, Çankırı civarında kuvvetli yağış bekliyoruz. Pazartesi öğleden sonra Sinop, Giresun, Sivas, Tokat, Kayseri, Malatya arası kuvvetli yağış bekleniyor."
"BU GECE SAATLERİNDEN CUMARTESİ SABAHINA KADAR DOLU YAĞIŞI OLABİLİR"
"Hortum oluşma ihtimali daha yüksek ancak dolu ihtimali de bu gece saatlerinden itibaren Cumartesi sabaha karşı Marmara'nın Güneydoğu'sunda ve Batı Karadeniz sahillerinde olabilir. Şile Kefken tarafları başta olmak üzere İstanbul'un Anadolu yakasında ve Karadeniz sahillerinde olma ihtimali var. Cumartesi günü Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde ve sahillerinde, Şile'den Düzce'ye kadar olan alanda Cumartesi gece ve Pazar sabaha karşı dolu ihtimali olabilir."
"5-6 HAZİRAN'DAN SONRA SICAKLIKLAR ARTACAK"
Beklenen yaz sıcaklıklarının ne zaman hissedileceğini belirten Dr. Deniz Demirhan, "Sıcaklıkların Çarşamba günü artmasını bekliyoruz ancak rüzgar çok kuvvetli. Bu yüzden sıcaklıkların arttığını fark etmiyoruz. İstanbul'da özellikle rüzgarın sakinleşmesiyle Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü sıcaklıkları hissedebiliriz. Sıcaklıklar 25 dereceye kadar çıkacak ancak Haziran'ın ilk haftasına kadar beklediğimiz yaz sıcaklıklarını hissedemeyebiliriz. 5-6 Haziran'dan sonra sıcaklıkların 25 derecenin üzerine çıkma ihtimali daha yüksek." dedi.