Konya'dan 45 yıl önce Almanya'ya işçi olarak gelen Mehmet ve Alime Aşık'ın 5 çocuğundan biri olan Saliha Özcan, bir merakla başlayan başarı hikâyesinin baş kahramanı. Tarifleriyle internette fenomen haline gelen Özcan, hikâyesini SABAH'la paylaştı. Yemek yapmayı annesinden öğrendiğini ve mutfakta birşeyler yapmaktan mutlu olduğunu belirten ilkokul öğretmeni Saliha Özcan, fenomen haline gelen yolculuğunu şöyle anlattı: "Üniversitede okurken yemek ve pasta yapmayı çok seviyordum. Annem bana sürekli yemek yapmayı gösterirdi. Annemle birlikte mutfakta çalışmak hoşuma giderdi. Okul sırasında yaptığım pastaları, yemekleri arkadaşlarım çok beğenirdi. Benden sürekli nasıl yaptığımı sorar, tariflerini alırlardı. Ben de insanlara birşeyler öğretmekten keyif alıyordum. Bir gün bir kamera aldım ve evde kendi kendime pasta yaparak görüntüye aldım. İlk yaptığım fındıklı çörekti."
'ÖNCELERİ UTANIYORDUM'
Fındıklı çöreğini Youtube'a yükleyip, Facebook sayfasından paylaştığını dile getiren Özcan, "Bir anda büyük ilgi gördü. Eskiden çok utangaç biriydim. Bu videoları da Youtube'a yüklerken sonunun nereye varacağını hesaba katmadım. Hoşuma gidiyordu ve öylesine yüklüyordum. Hatta ilk videoyu yayınlayıp yayınlamamak için 4 ay bekledim. Karar veremedim, utanıyordum, tepkiler nasıl olur diye merak ediyordum. 4 ay sonra ilk videeoyu yükledim ve beklemediğim bir ilgiyle karşılaşınca hoşuma gitti ve yeni videolar çektim. İlkokulda İngilizce dersinde bir masal kitabındaki karakter olan 'Sally', ismimle de uyumlu olduğu için onu seçtim. Herkes çabuk benimsedi" şeklinde konuştu.
25 ELEMANLA ÇALIŞIYOR
Saliha Özcan'ın 4 Aralık 2011'deki ilk videosu bir gecede bin kez izlendi. Ardından, Alman ZDF kanalındaki yemek yarışmasına davet edildi. 5 haftalık yarışmada birinci oldu ve 10 bin euro kazandı. Parayla mutfak eşyaları ve kamera aldı. Amerika, Almanya ve İsviçre'den gazetecilere röportaj verdi. Bugüne dek 550 video çekti, 170 milyon kişi izledi. 920 bin sabit abonesi var. Tariflerde kullandığı eşya ve malzemeleri kendi markasıyla satmaya başladı. 3 bin 500 metrekarelik bir arsa aldı ve burayı daha büyük bir mutfak, depo ve merkez olarak kullanmayı hedefliyor. Tek kişi olarak, merakla ve hobi olarak başladığı bu işte şimdi kameramanı, fotoğrafçısı, grafikçisi, asistanı ve diğer işçileriyle 25 elemanla çalışıyor. İki kitap çıkardı, üçüncüsünü hazırlıyor. Türkiye'de belgesel çekip Türk mutfağını tanıtmayı hedefliyor.