Kayseri'de yaşayan Maria Barbes, 28 yıl önce turist olarak geldiği İstanbul'da pasaportunu çaldırdı. Ülkesine dönemeyen genç kadın, bir terzide işe başladı. Terzinin karşısındaki inşaatta boya yapan Ahmet Nirce ile tanışan Maira Barbes, Nirce'nin evlilik teklifini kabul ederek Türkiye'de kaldı. İmam nikâhıyla evlenen çiftin 3'ü zihinsel engelli 4 çocukları oldu.
ÇOCUKLARININ MAAŞ KARTINI ALIP KAÇTI
Kocasının 8 yıl önce 'Zengin olmaya gidiyorum' diyerek kendilerini terk ettiğini belirten Maria Barbes; "Ben şuan da 11 yaşındaki kızım Elif ile zihinsel engelli çocuklarım Murat (19), Şahin (17) ve Muhammed (16) ile birlikte yaşıyorum. 28 yıl önce imam nikâhıyla evlendiğim Ahmet Nirce, beni 6 yıl sonra Kayseri'ye getirdi. 2012 yılında 'Zengin olmaya gidiyorum' diyerek evden kaçtı. Çocukların engelli maaşlarının yattığı banka kartını da yanında götürdü. Daha sonra Ahmet'in yaşlı ve zengin bir kadınla evlendiğini öğrendim. 8 yıldır bize hayatı zindan etti. İki yıl boyunca çocuklarımın engelli maaşlarını yedi. Sonra beni arayıp 'Oh olsun nasıl da yedim paranızı' diyerek alay etti" dedi.
8 YILDA İKİ KEZ VELAYET DEĞİŞTİ
Kimliği olmadığı için çocuklarının velayetini alamadığını belirten Maria Barbes; "Eşim Ahmet Nirce'nin engelli çocuklarımın maaşını almaması için büyük oğlum Murat, Cumhuriyet Savcısı'nın yanına gitti. Savcının durumu öğrenerek işlem başlatması üzerine Ahmet, kartın içindeki son parayı da çekerek kartı iptal ettirmiş. Devlette maaş ödemesini durdurunca iki yıl boyunca 3 çocuğuma verilen bin 100 lirayı alamadık. Eşimle resmi nikâhımız olmadığı için çocuklarımın velayeti bu kez Kayınbabam Ahmet Nirce'ye verildi. Çocukların engelli maaşı kayınbabamın hesabına yattı. İki yıl düzenli olarak paramızı aldık. Kayınbabam öldükten sonra bu kez çocukların velayeti kayınvalidem Hayriye Nirce'ye verildi. Şuanda kayınvalidem hastalandığı için Ankara'ya çocuklarının yanına gitti. Maaş kartını da yanında götürdüğü için 1 yıldır sefalete mahkûm olduk. Özellikle küçük oğlum için bez almamız gerekiyor. Sadece bakım parası ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Kış mevsiminde odun ve kömürümüz yetmiyor. Benim tek isteğim bana kimlik çıkarılması ve çocuklarımın velayetinin bana verilmesi" diye konuştu.
DURUMUMUZ ÇOK KÖTÜ
Kayınvalidesinin 1 yıldır Ankara'dan dönmediğini belirten Maria Barbes; "Kaymakamlık bize başımızı sokabileceğimiz bir ev yaptı. Şuanda evde 5 kişi yaşıyoruz ve durumumuz kötü. Bize sosyal yardımlaşmadan bir ton kömür verildi ancak 3 soba yandığı için yeterli olmuyor. Sosyal yardımlaşmadaki görevlilere yardım için gittiğimizde ise yardım için kayınvalidemin başvuruda bulunması gerektiğini söylüyorlar. Çocuklarımın yatacağı yatakları yok. Elbiselerini koyabileceğimiz dolabımız yok. Ayrıca çocuklarım engelli olduğu için sürekli kıyafet sıkıntısı çekiyoruz. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz" diye konuştu.