İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan Radyasyon Onkoloji Bölümü'nde son teknoloji ürünü cihazlarla kanserli hastalara tümörü doğrudan hedef alan ışın tedavisi uygulanıyor. Hasta Doz Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT) cihazında yatarken, ışın tümörü hedef alıyor. Bölümde başlatılan özel uygulamayla da hasta, tedavisi sırasında gözlerini yukarı çevirdiğinde, birbirinden güzel ve huzur verici manzara görüntülerini izliyor.
İÇİ KARARMIYOR
Hastaların, yemyeşil ağaçlar ve pırıl pırıl bir gökyüzünün fotoğraflarıyla karşılaştığını belirten Başhekim Doç. Dr. Özgür Yiğit şu bilgileri veriyor: "Merkezimizin duvarlarını, tavanlarını yemyeşil ağaçları ve gürül gürül akan dereleri gösteren manzara resimleriyle donattık. IMRT cihazında ışın tedavisi gören hasta, bu yatağa uzandığı zaman eskiden olduğu gibi dünyası kararmıyor. Aksine iç rahatlatıcı manzaralar izliyor. Tümörlü hücre yok edilirken, hasta da kendini ağaçların arasındaki güzel bir yolculukta buluyor. Ardından merkezimizden mutlu ve umutlu ayrılıyor. Pozitif yaklaşım kanserle savaşta çok önemli bir etken." Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon insana kanser tanısı konuluyor ve bu sayı gittikçe artıyor. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin yeni kanser hastasının ortaya çıkacağı öngörülüyor. Kanser tedavisinde ilaç, cerrahi tedavi, radyoterapi ve kemoterapiden oluşan tedavi yöntemleri uygulanıyor. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümü de hızla gelişen medikal teknolojilerin ışığında açıldı. Artık, sadece özel hastanelerde bulunan imkânlar, kamu hastanelerinde de oluşturuluyor. Sadece sayılı radyasyon onkoloji merkezinde bulunan IMRT tekniği ile ışın tedavisi sadece tümörlü hücreyi hedef alıyor. Sağlıklı dokular zarar görmüyor. Bu kapsamda, kanser tedavisinde en yeni teknoloji olan lineer hızlandırıcılar ile hastaların yüzü güldürülüyor.
ÜÇ BOYUTLU HEDEF...
Radyasyon Onkoloji Bölümü Sorumlusu Dr. Didem Karaçetin kapasiteleri ve uygulamaları hakkında şu detayları veriyor: "Bilgisayarlı tomografi kullanarak üç boyutlu hedef belirleniyor. Korunması gereken normal dokular saptanıyor. Kişiye özel tedavi planları radyasyon onkologlarımız ve medikal fizikçiler tarafından yapılıyor. Tedavi pozisyonunun doğruluğu ve hedefin yüksek doğrulukla ışınlandığını kontrol etmek için elektronik görüntüleme sisteminden yararlanılıyor."
GÜNDE 60 HASTAYA BAKILIYOR
Radyasyon Onkoloji Bölümü Sorumlusu Dr. Didem Karaçetin "Merkezimizde yüksek teknolojiye sahip 2 adet lineer hızlandırıcı var. Günde 160 hastaya ışın tedavisi yapma kapasitemiz bulunuyor. Ama merkezimiz yeni olduğu için günde 60 hastaya bakıyoruz" diyor. Başhekim Doç. Dr. Özgür Yiğit de manzara resimlerine değinirken, tedavide moral unsurunun önemine dikkat çekiyor.