Malulen emeklilik şartları, birçok kişi tarafından bilinmeyen konulardan bir tanesidir. Hal böyle olunca bu konuyla ilgili araştırmalar da çoğalıyor. Malulen emeklilik için başvurmaya hazırlanan kişiler tüm şartları aşağıdan öğrenebilirler.
Malulen emeklilik deyince akla genellikle iş kazaları sonucu yaşanan uzuv kayıpları geliyor. Oysa malulen emekli olabilmek için organ kaybına ya da ağır ameliyatlara gerek yok. Psikolojik sorunlar bile malulen emeklilik için yeterli olabilir.
MALULEN EMEKLİLİK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Malulen emeklilik için yapılması gereken yetkilendirilmiş hastanelere başvurulup rapor almak. Raporda iş gücü kaybı yüzde atmış olarak tespit edilirse emeklilik söz konusu oluyor.
Örneğin tansiyon, kolesterol, aslım, şeker hastalığı gibi problemlerin hepsi ayrı ayrı değerlendirildiğinde bir kişide toplandığında rahatsızlık durumuna göre bunların toplamı yüzde atmış ve üzerine çıkıyorsa bu kişi malulen emekli olabilir.
İnsanlar sağlam olarak işe girip çalıştıkları süre boyunca gerek hastalık sebebiyle, gerek kaza sebebiyle organlarında bir kayıp yaşıyorlarsa ve kaybettikleri meslekte kazanma gücü yüzde 60 üzerindeyse malulen emeklilik olunabilir.
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI
* En az 10 yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakmadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
* Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,
* Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması,
* Sigortalının 1.800 gün primi bulunuyorsa veya borçlanmayla 1.800 gün primin tamamlanması mümkünse sigortalı rapor düzenlenmesi için yetkili hastanelere sevk edilisevk edilenlen hastanenin düzenlediği rapora göre kişinin malullük aylığı alıp alamayacağı tespit edilmeli,
* Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması,
* Teşhis konulduktan sonra 1 yıl içerisinde başvuru yapmaları gerekiyor.