Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; M.Ö. 4'üncü bin yıl boyunca Doğu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarında devletin oluşum sürecindeki esaslı değişiklikleri gösteren Arslantepe Höyüğü, çevrim içi düzenlenen 44'üncü Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla dünya mirası oldu.
YENİ SOSYAL VE SİYASİ SİSTEMLERİN BURADA ORTAYA ÇIKMASI BU KARARDA ETKİLİ OLDU
Arslantepe Höyüğü'nün, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi kararında, kültürel gelenekler ve toplumsal değerlerin değişimi, hiyerarşi, sosyal farklılıklar ve ekonomik ayrıcalıklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık etmesi gibi üstün evrensel değerleri etkili oldu.
ASLANTEPE HÖYÜĞÜ ZİYARET EDİLDİ
Malatya Valisi Aydın Baruş ile beraberindeki Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya milletvekilleri Öznur Çalık ile Hakan Kahtalı, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman Arslantepe Höyüğü'nü ziyaret etti.
Malatya'da 'kalıcı liste' sevinci! Arslantepe Höyüğü UNESCO listesinde! | Video
UNESCO'NUN DÜNYA KÜLTÜR MİRASI KALICI LİSTESİ'NE GİRDİ
Ziyarette konuşan Vali Aydın Baruş, yoğun bir çalışma sonrası Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girdiğini söyledi.
BAKAN ERSOY'DAN AÇIKLAMA
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. Arslantepe Höyüğü 44'üncü Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi" ifadelerini kullandı.
Anadolu'nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü'nde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle başlayan kazılarda, 3'te 1'lik bölümde çalışmalar tamamlandı. Geç Kalkolitik Dönemden, Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Geçmiş yıllardaki kazılarda Geç Hitit Dönemi'ne ait, girişinde aslan heykelleri ve devrilmiş kral heykelinin bulunduğu höyükte, dünyanın ilk yağmur drenaj hattı gibi şehir alt yapısı bulunan kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle, Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapıları ortaya çıkarıldı.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Arslantepe Höyüğü ile ülkemizden listeyen giren alanların sayısının 19'a yükseldiğini açıkladı.
Malatya'da bulunan Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. Dışişleri Bakanlığı da, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 6 bin yıllık Arslantepe'nin dini ve kültürel bir merkez olduğuna vurgu yapıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Malatya'da bulunan Arslantepe Höyüğü'nün Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adaylık başvurusu 16-31 Temmuz 2021 tarihlerinde Çin'in Fuzhou şehri evsahipliğinde çevrimiçi olarak düzenlenmekte olan UNESCO Dünya Miras Komitesi Genişletilmiş 44. Oturumu'nda görüşülerek kabul edilmiş ve bahsekonu alanımız UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmiştir.
2014 yılında Türkiye'nin UNESCO'daki Geçici Miras Listesi'ne eklenen ve tarihi yaklaşık 6 bin yıl geriye giden Arslantepe, coğrafyamızda ilk erken devlet yapılanmasının ortaya çıktığı dini ve kültürel bir merkez olarak kabul edilmektedir.
Arslantepe Höyüğü'nün kaydıyla ülkemizin UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki alanlarının sayısı 19'a ulaşmıştır." ifadeleri yer aldı.
ÇALIK: ARSLANTEPE'NİN ŞÖHRETİ UNESCO İLE TAÇLANDI
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, binlerce yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye dahil edildiğini açıkladı.
2014 yılından beri UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi için çalışmaların yürütüldüğü 7 bin yıllık geçmişe sahip Arslantepe Höyüğü, Çin'in ev sahipliğinde online olarak düzenlenen Dünya Mirası Komitesi'nin genişletilmiş oturumunda kalıcı listeye alındı. Arslantepe?nin daha çok insan tarafından tanınması ve turizm potansiyelinin artırılmasını sağlayacağını ifade eden Öznur Çalık, "Arslantepe?nin daha çok insan tarafından tanınması, turizm potansiyelinin artırılması ve binlerce yıllık bu mirasın gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması açısından UNESCO Dünya Kalıcı Mirası Listesi'nde yer alması gerçekten çok önemliydi. Bugün Arslantepe?nin kalıcı listeye alınmasıyla UNESCO'nun Türkiye toprakları içerisinde kültür mirası listesine aldığı kültürel ve doğal varlık sayısı 19'a yükseldi ve Arslantepe?nin şöhreti UNESCO ile artık taçlanmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve UNESCO temsilcilerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.