2 günlük sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ardından 'Evde ekmek nasıl yapılır?' internette en çok araştırılan konu haline geldi. Evde ekmek yapımına başlayan vatandaşlar ekmek yapımının püf noktalarını merak ediyor. Özellikle kuru ve yaş maya ile yapılan ekmek tarifi sıklıkla araştırılıyor. Evde kolay ve zahmetsiz bir ekmek yapmak istiyorsanız bu tarif tam size göre! Peki evde ekmek nasıl yapılır? İşte en kolay kuru ve yaş mayalı ekmek tarifi…
Corona virüs salgınına karşı evlerinde oturan vatandaşlar fırına gitmek yerine evde kolay ekmek yapımını araştırıyor. Özellikle karantina günlerinden 'Evde ekmek nasıl yapılır?' konusu sıklıkla araştırıyor. Hem leziz hem de sağlıklı kuru ve yaş maya ile yapılan ekmek tarifini sizlere sunuyoruz. İşte merak edenler için evde ekme tarifi ve ekmek yapımının püf noktaları….
KURU MAYA İLE EKMEK NASIL YAPILIR?
Evinde kuru maya olanlar için nefis bir tarif! İşte kuru mayalı ekmek tarifi
KURU MAYALI EKMEK İÇİN MALZEMELER
KURU MAYA İLE EKMEK YAPILIŞI
Kuru maya, şeker ve ılık suyu geniş bir kaba alıp karıştırın. 5 dakika kadar mayanın çözünmesini bekleyin. Daha sonra un ve tuzunu ekleyin. Hamurun bir araya gelmesi için tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlayın. Homojen kıvama gelen hamuru un serili yüzeyde güzelce yoğurun. 5 dakika kadar yoğurduktan sonra yuvarlak şekli verin.
Üzerini streç filmle ya da bezle kapatıp en az 1 saat ılık ortamda dinlendirin. İlk mayalandırma süreci bittikten sonra ekmek hamurunu üstten ve alttan zarf gibi kapatarak yoğurun. Hamura istediğiniz şekli verip yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye koyun ve ikinci mayalanması için üzerini örterek 45 dakika kadar daha mayalayın.
Hazır hale gelen hamuru 200 derecede fırına orta rafa koyun. Nem vermesi için tepsiyi koyarken 2-3 adet buzu da fırına atıp hemen kapağını kapatın. Piştikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
YAŞ MAYA İLE EKMEK NASIL YAPILIR?
Evinde yaş maya bulunduranlar için enfes bir tarif...
YAŞ MAYALI EKMEK İÇİN MALZEMELER
YAŞ MAYA İLE EKMEK YAPILIŞI
Toz şekeri, tuzu, yaş mayayı ve ılık suyu bir kasede karıştırın. Unun yarısını yoğurma kabına alın. Zeytinyağını ve mayalı karışımı ekleyip 10 dakika yoğurun. Kalan unu azar azar ilave ederek ele yapışmayacak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru ikiye ayırın ve üzerini nemli bir bezle örtüp 40 dakika dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz hamurları ayrı ayrı, unlanmış ve yağlanmış ortası delik kek kalıbına yayın. 30 dakika daha mayalandırın. O Hamurların üzerine sütle çırptığınız yumurta sarısı karışımından sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri hafif kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
EVDE EKMEK YAPIMININ PÜF NOKTALARI
Evde ekmek yapımı son zamanların en çok merak edilen konusu haline geldi. İlk ekmek yapımı ve son ekmek yapışınızla aradaki farklara inanamayacaksınız. Ancak bu deneyimden önce sizlere püf noktalarını sunuyoruz.