Kurban bayramında dini bir vecibe olarak kesilen hayvanların kesimi hakkında uzmanlarından uyarılar da gelmeye başladı. Kurbanlık hayvana eziyet etmeden kesim yapmak, uzmanların en çok uyardığı konuların başında geliyor. Bunun için de kurban kesmenin püf noktalarını bilmek gerekiyor. Peki kurban kesmenin püf noktaları nelerdir?
Kurban kesmenin püf noktaları nelerdir?
- Hayvanın strese girmemesi için kesimden önce güneşte bırakmayın
- Kesim yapılacak yere rahat bir şekilde bağlayın
- Kesime götürürken ipinden tam güçle çekmeyin, hayvana vurmayın
- Kesimden önce yem ve suyunu verin
- Kesilmiş hayvanların etleri ile kesim yapılacak hayvanları aynı yerde tutmayın
- Kesimi uzman kasaplar yapmalı
Kurban kesiminde nasıl bir bıçak kullanılmalı?
Küçükbaş hayvanın kesiminde 2 numara bıçak kullanılmalı ve bıçağın hayvanın boğazını kapsayacak şekilde olması gerekiyor.
Kesildikten sonra 5-6 dakika kanın boşalmasını beklenmeli. Kanın hızlı boşalması için hayvanın 3 ayağının bağlı 1 ayağının serbest olması lazım. Hayvan, düzgün şişirilirse deriden ayrılması da kolay olur.
Kompresör ile hayvanın şişirilmesi daha sağlıklıdır. Derisini soyduktan sonra önce bağırsakları sonra sakatat sonra kendi tercihinize göre hayvanı parçalara ayrılabilir.
Deri çıkarma işleminde kesinlikle bıçak kullanmamak gerek çünkü deri milli servettir. Karın, kuyruk etrafı ve bacaklarda bıçak kullanılır. Fakat buralardan itibaren deri bir elle tutulup, diğer el yumruk yapılarak deriyi etten ayırmaya gayret edilir