Her gün olduğu gibi bayramda da güne yumurta, peynir, zeytin, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı bir kahvaltıyla başlanması gerektiğine dikkat çeken Dr. İlker Aksoy; "Kurban etinin en az bir gün dinlendirildikten sonra yanında mutlaka bol yeşillikli ve limonlu salata tüketmek de rahat sindirim için oldukça önemli." dedi.
Uzun süre ve yüksek ısıda kavurma gibi yöntemleri yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini önererek Aksoy; kiloya ve yaşa bağlı olarak bir porsiyonda 4-5 köfte büyüklüğünde et tüketilebileceğini söyledi.
Bayramlarda özellikle geleneksel tatlıların tüketim miktarı artığını hatırlatan Aksoy; "Sadece kronik hastalıkları olanların değil sağlıklı bireylerin de şeker tüketimine dikkat etmesi gerekir. Yemeklerden 2-3 saat sonra meyve, dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilebilir" şeklinde konuştu.
KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT ETMELİ
Prof Dr. Ertürk; Özellikle kalp yetmezliği ve tansiyon hastalığı olan vatandaşların, porsiyonlarını küçük tutmaları ve eti tuzsuz yemelerini önerirken kalp hastalığı olmayanların dikkat etmemesi, dolaylı olarak risk oluşturabileceğini kaydetti.
"YEMEĞİ FAZLA KAÇIRANLAR SU TÜKETİMİNİ ARTTIRILMALI"
Yemeği fazla kaçıranlar için önerilerde bulunan Prof. Dr. Ertürk; bol su içmeyi, sonraki öğünlerde sebze ve yoğurt gibi hafif besinler tüketmeyi, yemek ile egzersiz arasında en az 2 saat zaman bırakmayı önerdi.