Köy muhtarı Şaban Övünç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinde yaklaşık 10 yıl önce de bu tür olay yaşandığını, orman müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilaçlamanın ardından tırtılların yok olduğunu söyledi.
Yaklaşık 1 aydır yine benzer bir olayla karşılaştıklarını dile getiren Övünç, ''Tırtıllar köyümüzü adeta istila etti. Yöremizde yaşayanların geçim kaynağı çilek, fındık, fasulye üretimi. Ayrıca bazı köylülerimiz ormancılık faaliyetleriyle geçiniyor. Gün geçtikçe üreyen tırtıllar tüm bu ürünler ile ağaçların yapraklarıyla beslenen tırtıllar nedeniyle oldukça tedirginiz. Önlem alınmazsa bu canlıların daha büyük tehlikelere yol açmasından korkuyoruz'' diye konuştu.
Köyde fındık bahçesi bulunan Şerafettin Ay, tırtılların fındıkların üzerinde yaprakları tükettiğini belirterek, ''Birkaç ilaç attım. Ancak çözüm olmadı. Ormanlarımız da günden güne gidiyor'' dedi.
Çilek üreticisi Cavit Taşdelen ise tırtıllar için ilaçlama yapmaktan bıktığını, ne yapacağını şaşırdığını kaydetti. Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, tırtılların söz konusu köyde zarar yarattığı bilgisinin kendilerine ulaştığını belirterek, ''Köylüler bizden ilaç alıyorlar. Onları bu konuda bilgilendiriyoruz. Tırtılla mücadele oldukça zor. İlaçlamaya nisan ayı başlarında başlamak lazım. Sanırım köylü vatandaşlarımız bu konuda biraz gecikmiş'' şeklinde konuştu.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Vedat Seçilmiş, üreticilerden bu konuda yazılı ya da sözlü bir müracaatın gelmediğini kaydederek, ''Köyümüz orman köyü. Orman sahalarına zarar veren bu tür tırtıllar, yakın meyve ekimi yapılan alanlarda da etkili olabiliyor. Vatandaşlarımızın müracaatı olduğunda kendilerine yardımcı oluruz'' ifadelerini kullandı.