Turkuvaz Medya'nın Şehir Buluşmaları Konya'daydı. 9 bin yıllık tarihi ile birçok medeniyete beşiklik eden Anadolu'nun bu güzide şehrini tanıma imkânı bulduk. Şehirp lanlaması ile dünyaya örnek olan Konya, inanç turizmi yanında kültür turizminde de dünyanın önemli merkezlerinden biri olma yolunda
1- Geziye Panorama Müzesi'nden başlayın
Mevlana'yı ve Konya'yı tanımak istiyorsanız gezinizde ilk durağınız Panorama Müzesi olmalı. Mevlana'nın yaşamı, Mevleviliğin tarihi ve 13. yüzyıl Konya'sı çok iyi anlatılmış. Üç kattan oluşan büyüleyici bir atmosfer. Tablolar harika, panorama çok gerçekçi. Daha kalabalık olmasını çok isterdim. Ama tur şirketleri nedense Mevlana Müzesi dışındaki mekânları gerekli ilgiyi göstermiyor.
2- Mevlana sizi bekliyor
Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlana Müzesi adeta Konya'nın sembolü. Türkiye'nin yüzük taşı olarak kabul edilen bu müze, bu şehire gelmek için tek başına bir neden. 1273'te Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının ardından yapılan türbe, bugün görkemli mimarisiyle milyonlarca ziyaretçiye kapılarını açmış durumda. Mevlana'yı bazı çevreler dinler üstü bir şair ya da insanın kişisel gelişimine katkıda bulunan bir filozof gibi göstermiş olması sizi yanıltmasın. Mevlana 750 yıldır insanları Kuran'a çağıran gerçek bir islam düşünürüdür. Bu nedenle Mevlana Türbesi'nin kapısından girmeden önce kendisi hakkında biraz bilgi sahibi olmanızda fayda var. Mevlana'yı tanıdıkça Mesnevi'de bahsettiği aşkın Allah ve Peygamber sevgisi olduğunu göreceksiniz.
3- Sema gösterisini yaşamalısınız
Mevlana'nın vuslatının 750. yıldönümü nedeniyle 2023 yılı "Mevlana Yılı" ilan edilmişti. Her yıl Aralık ayında Konya'da Şeb-i Arus Törenleri gerçekleştiriliyor. Bu yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek törenlerde şimdiden yerinizi ayırtın. Biz Sırçalı Medrese'de bir semah gösterisi izleme ve Mevlevi dervişinin tasavvuf yolculuğunu muhteşem bir sunum dinleme imkânı bulduk. Mevlana'nın öğretilerini ve oğlu tarafından bugünlere taşınan Mevleviliği en doğru şekilde anlayabileceğiniz tek yerin Konya olduğunu düşünüyorum.
4- Konya'nın lezzet durakları
Yöresel yemekler konusunda çok bilgi sahibi olduğumu söyleyemem. Konya mutfağı denilince aklıma sadece etli ekmek ve bamya çorbası gelirdi. Ancak Konya'da durumun çok farklı olduğunu gördüm. Benim favorim 'Saç arası' adı verilen muhteşem tatlı. Konya mutfağında birbirinden çok farklı lezzetler ve bunları sunan güzel mekanlar var. Belediye tesisleri de bu konuda güzel ve uygun fiyatıyla önemli alternatif.
5- Kelebek Bahçesi'ne çok şaşıracaksınız
Konya'da sürprizlerle karşılaşacağımı söylemişlerdi. Ama Tropikal Kelebek Bahçesi gibi bir yeri görmeyi beklemiyordum. 3.500 metrekare bir gezi alanı içerisinde 60 tür kelebeğin uçtuğu tropikal bir gezi alanı düşünün. UV ışınlarının yansıtıldığı 30 derece sıcakta kelebekler, böcekler ve papağanlar ve 195 farklı türde bitki çeşitliliğinin bulunduğu çok şaşırtıcı bir mekân. İçinde bir de kelebek müzesi var. Konya'ya gelip de görmemek olmaz.
6- Alaaddin Tepesi'nde çay molası verin
Mevlana Türbesi'nden sonra Konya'nın belki de en bilinen mekanı Alaaddin Tepesi. Restorasyonun sürdüğü tepenin tarihi Frig dönemine kadar uzanıyor. Tepede, tarihi eserleri ve Alaaddin Camii'ni ziyaret edebilir, parkta bir yürüyüş yapar, yorgunluk çayınızı içebilirsiniz.
7- Çatalhöyük'te muhteşem karşılama
Ören yerleri benim için hayal kırıklığı olmuştur. Karşınıza kerpiç duvar yıkıntısı çıkar. Merkezin yakınındaki Çatalhöyük'te durum biraz farklı. Kazı alanına geçmeden önce muhteşem bir karşılama merkezine giriyorsunuz. Türkiye'nin en büyük ahşap kamu yatırımı. Bu merkezde 10 bin yıl öncesine yolculuk yapıyorsunuz. Burada evleri, bahçeleri, insanları ve aletleriyle geçmiş medeniyet birebir yeniden canlandırılmış. Şaşkınlık uyandıran büyük bir emek. Sunumuyla bize bu yolculuğumuzda eşlik eden arkeoloji mezunu genç rehberimizi de unutmayalım.
8- Sille'de zamanda yolculuk
Konya'ya 10 dakika uzaklıkta 9 bin yıllık tarihi olan göz kamaştırıcı bir yer. Sille birçok diziye de ev sahipliği yapmış. Yolda bir kahvaltı yapıp seyir tepesinden muhteşem manzarayı seyredebilir ve meşhur Sille türküsünü dinleyebilirsiniz. Kiliseleri, camileri, kalesi ve hamamları… Sille küçük ama görülecek çok yer var.
9- Konya bilim merkezi
Birçok şehirde bilim merkezlerini görme imkânı buldum ama en başarılısının Konya olduğunu söyleyebilirim. 2014 yılında açılmış. Çocuklar için bir lunapark tadında. Gençler ve yetişkinler için farklı bir deneyim. En az 5-6 saatinizi ayırmalısınız. Çok yorulursanız dinlenmek için güzel bir kafesi de var.
10- Evliya Çelebi'nin meram bağları
Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde Meram Bağları'nı anlatırken 'İstanbul'un bahçe ve gülistanları Meram mesiresinin yanında bir çimenzar bile olamazlar' diyerek övgü ile bahsetmiş. Konya Çayı'nın hayat verdiği Meram bağları Konya'nın gezilecek rotalarından biri.
LEVENT TÜZEMEN / Sabah Yazarı
Başkan çalışıyor Konya ışıldıyor
Selçuklu Belediye Başkanlığı döneminde büyük işlere imza atarak yıldızını parlatan Uğur İbrahim Altay, şimdi güçlü ışıklarını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yansıtıyor. Sakin, disiplinli, huzurlu ve temiz bir kent olan Konya'da insanlar, mutluluk içinde yaşıyor. Başkan Altay, eski binaların restorasyonu ile kentsel dönüşümü bir arada yapıyor. Özellikle kentsel restorasyonda tüm kararları, vatandaştan oybirliğiyle alıyor. Hiçbirinin hakkını yemiyor, herkesi mutlu edecek anlaşmalara imza atıyor. Başkan Altay'ın yüzde 80'den 28 derece olan kurduğu botanik bahçesi, Kelebekler Vadisi olarak ün salmış durumda. Kelebekler Vadisi'nde bin bir çeşit irili ufaklı tropikal bölgelerden getirilen 60 farklı türde 20 bin canlı kelebek var. Mutlaka görülmesi gereken bir güzellik. Dünyanın ilk şehrinin ve şehir yaşamının görülebileceği 9 bin yıllık tarihe sahip olan Çatalhöyük için Uğur Başkan'ın yaptırdığı tanıtım ve karşılama merkezi, gerçekten izleyenleri çok etkiliyor. Turizme büyük önem veren Başkan Altay, Konya'yı Anadolu turizminin başkenti yapacağını söyledi. Başkan Altay çalışıyor, Konya ışıldıyor.
BÜLENT CANKURT / Günaydın Yazarı
Konya'yı görmek için birçok sebep var
İki günlük Konya gezisinde gördüm ki, bu kadim şehre, Şeb-i Arus dışında da gitmek için birçok sebep varmış. "Konya'yı, Anadolu turizminin başkenti yapacağım" diyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu amaç doğrultusunda çok güzel işler yapmış. Örneğin, insanlık tarihinin ilk şehri olan Çatalhöyük'ü daha çok tanıtabilmek için girişine bir 'Tanıtım ve Karşılama Merkezi' yapmış ki, etkilenmemek mümkün değil. İçinde 20 bin kelebeğin uçuştuğu Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 13. yüzyıl Konya'sının sosyal yaşantısını sergileyen Konya Panorama Müzesi, Bilim Müzesi ve Zaman Müzesi de Uğur Başkan'ın şehre kazandırdığı turistik yerlerden bazıları. Ayrıca 5 bin yıllık Sille antik kenti ve müzesi ile dünyanın ilk kilisesi Aya Elenia da Konya'yı görmek için bir sebep oluşturuyor.
MEVLÜT TEZEL / Günaydın Yazarı
Sadece işine odaklanan yönetim
Bozkırın çalışkan çocuğu Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dediği gibi: "Konya, bozkırın tam çocuğudur. Onun gibi kendini gizleyen esrarlı bir güzelliği vardır." Konya'ya adımınızı attığınızda Hz. Mevlana'ya kadar uzanan huzur ve dinginliği hissediyorsunuz. Cadde ve sokaklar tertemiz. Yollar, yapılar düzenli. Altyapı, ulaşım sorunu yok. Nüfus 2 milyon 311 bin ama şehir planlaması iyi yapıldığı için kalabalık ve gürültü yok. Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, fazla konuşmadan, PR yapmadan, sadece işine odaklanan ve AK Parti belediyecilik anlayışını geliştiren başkanlardan biri. Konya'yı dolaşırken halkın ona olan sevgisine yakından şahit oldum. Ve Altay'ın depremde Hatay'da ekibiyle fedakârca çalışırken bir sandalyede uyuya kaldığı o meşhur fotoğraf geldi aklıma.